Начало / България / Учениците от Русе са най-четящите в България

Учениците от Русе са най-четящите в България

Учениците от Русе четат най-много в сравнение със своите връстници от другите градове в България. Това сочат данните от националната кампания за стимулиране на детското четене „Забавното лятно четене 2013“, организирана от детския интернет портал Az-deteto.bg и Столичната библиотека.

По този начин Русе за втори пореден път е най-четящият град в България с над 20%. Този процент е формиран на база съпоставка на брой прочетени книги спрямо броя на децата от съответното населено място. Следващи градове в класацията за тази година са: Пловдив – 6%, Пазарджик и София – с по 5%.

Заедно с нарастващата популярност на  „Забавното лятно четене“, растат и процентите на читаемост в градовете. През изминалата година те са били между 2 и 12%.

Най-четящото училище е СОУ „Александър Иванов – Чапай“ от Белово с 2398 книги за това лято. След него е ОМГ „Академик Кирил Попов“ от Пловдив и СОУ „Христо Ботев“ от Русе.

Най-четящото дете за това лято е Вяра Младенова (13) от Белово. Веднага след нея се нареждат Калоян Радославов (11) от Русе и Поля Какалова (10) от Благоевград.

Град Гоце Делчев получава специален приз за активно участие в кампанията на „Забавното лятно четене“ . Тази награда се дава за първи път за по-малките градове, които се отличат в проекта.

Специални награди получават най-активният читател на „Забавното лятно четене“ – това е детето, което е прочело най-много книги от самото начало на проекта – Поля Какалова от Благоевград (10 г.), Млад читател – тази награда е за дете от І клас, което е прочело най-много книги от всички първокласници в страната – Ива Андреева  от Видин.

Приз за най-интересен коментар за книга публикуван в онлайн читателския дневник на кампанията получава Йоана Симова (12) от Пазарджик.

Най-любимата приказка на децата през това лято е „Грозното патенце“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …