Начало / Свят / „Букър” ще приема американски писатели от догодина

„Букър” ще приема американски писатели от догодина

От следващото издание на престижния приз „Букър” журито вече ще включи и американски автори като претенденти, съобщи британският „Телеграф”. До момента наградата се връчва на писатели от Великобритания, Ирландия и страни бивши поданици на Британската империя.

Британският вестник цитира материал на „The Sunday Times”, в който се упоменава, че организаторите са на мнение, че изключването на американски писатели от надпреварата е проява на анахронизъм. Комитетът на „Букър” вярвал, че чрез извършването на промяна в този аспект ще се подобри глобалната репутация на отличието.

В същото време британската културна общност е разочарована от решението. Мелвин Браг, уважаван водещ и автор, коментира:

„Разочарован съм…макар да не съм изненадан. „Букър”-ът сега ще загуби своята характерност. Това е като британска компания да бъде управлявана от някой световен конгломерат”.

Джим Крейс, един от номинираните тази година за книгата си „Harvest”, заяви:

„По принцип, правилно е всички награди да бъдат отворени за всеки. Но също така наградите е хубаво да имат свой характер, който понякога се дефинира чрез ограничения. Ако „Букър” се отвори за всички, които пишат на английски, това ще бъде фантастично за англоезичната литература, но ще загуби фокуса си. Аз имам силна принадлежност към бившата Британска империя и смятам, че нещо ще се загуби ако участват и американски писатели”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hungergame kathniss

„Игрите на глада“ отново на голям екран

През 2023 година предстои да излезе предисторията на “Игрите на глада” на Сюзан Колинс. През …