Начало / Класации / 12-те най-добри фиктивни библиотеки

12-те най-добри фиктивни библиотеки

Едно от най-приятните изживявания за всеки фен на литературата е да се „изключи от света” и да се потопи в някоя хубава книга. И какво по-добро място за нещо такова от библиотека. Макар да има много впечатляващи реални библиотеки, от сайта pastemagazine.com ни предлагат техния избор за 12-те най-добри фиктивни библиотеки от анимационни и игрални филми, както и книги. Библиотеките са изброени в обратен ред.


12. Библиотеката на принцесата на костенурките от анимационната поредица „Adventure Time”. Героите тук се срещат със специални пазители на книги, които ги учат как да решават проблемите си. Един от библиотекарите е принцесата на костенурките.


11. Египетският музей на антиките от филма „Мумията”. Библиотекарка от този музей иска да намери Златната книга на Амон-Ра. Вместо това намира „Книгата на мъртвите” и събужда Имхотеп.


10. Библиотеката на Хенри Хигинс от прожекцията „Моята прекрасна лейди”. Библиотеката в този филм е моделирана по реалната такава „Château de Groussay” във Франция. А пеенето прави всичко във филма по-хубаво.


9. Магическата библиотека в холивудския филм „Господарят на страниците”. Странен библиотекар превръща героя на малкия Маколи Кълкин в анимационен персонаж. Той го праща да преодолее препятствия от класическата литература.


8. Обществената библиотека в детската класика от Роалд Дал „Матилда”. Единственият начин, по който невероятната Матилда може да се отърве от родителите си е като се изгуби в книгите. Тя прекарва детството си в библиотеката. Това я прави не само умна, но и със супер способности.


7. Библиотеката във филма „Улика”. Всички важни събития в тази мистерия се случват именно в библиотеката.


6. Училищната библиотека в комедийния филм „Бъфи, убийцата на вампири”. В тази библиотека може да са направят както проучвания за класически автори като Марк Твен, така и да се научат тайните на вещерството. Не е ли страхотно?


5. Библиотеката в „Хогуортс” от поредицата за Хари Потър, написана от Дж. К. Роулинг. Тя съдържа десетки хиляди книги на теми, вариращи от как да бъдеш невидим, до дракони. Само не трябва да си шумен и да влизаш в Забранената секция.


4. Библиотеката в „Храмът на джедаите” от продукцията на Джордж Лукас „Междузвездни войни”. В нея има материал от всички точки на галактиката. Някои книги са забранени и само джедаите имат достъп до тях.


3. Училищната библиотека от филма „Клуб закуска”. Освен че е със страхотен дизайн, това е място, в което Здравенякът, Умникът, Престъпникът, Принцесата и Лудата могат да бъдат приятели.


2. Библиотеката на Бел от вечната детска приказка „Красавицата и Звяра”. Безкрайни рафтове, впечатляваща архитектура, прозорци до тавана, приятно затоплена камина и приятелски настроен звяр. Какво може да се иска повече?


1.    Библиотеката от сериала „Доктор Ху”. Библиотеката от четвърти сезон на сериала е с размерите на планета. Там е всяка книга, която някога е написана. Освен това има система за телепортация, която да ти помогне да избереш следващото си четиво.

Фото:  wikia.com; gurl.com

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …

Един коментар

  1. според мен на първо място трябва да е библиотеката на Невидимия университет. (Тери Пратчет) :)