Начало / България / Докладите от кръглата маса „Змей Горянин“ излязоха в сборник

Докладите от кръглата маса „Змей Горянин“ излязоха в сборник

Излезе от печат сборникът „Да повикаш Бог” с докладите от националната кръгла маса, посветена на писателя Змей Горянин (1905-1958), съобщи montana-dnes.com.
Академичната общност на Русенския университет „Ангел Кънчев” отдаде заслужено признание на големия  писател и литературовед Светлозар Акендиев Димитров, известен с псевдонима си Змей Горянин. Той е роден в Русе, но родовите му корени са от Лом. В негова памет катедрата по български език, литература и изкуство организира национална кръглата маса „Змей Горянин“.

Змей Горянин  е автор на над 50 книги и брошури. Сред тях са автобиографичната повест „Червеният хотел” и исторически романи, сред които особено място заемат „Кнез Иван Кулин”, трилогията „Дунавът тече”, „Бачо Киро”, „Звезда керванджийка”. Освен страстта към писането той има и друга страст — филателията. Заедно с Елин Пелин взимат най-близко участие в списването и редактирането на списание „Българска марка“. Любимо занимание му е и резбарството.
През 1942 г. той за кратко е цензор в Дирекцията по печата. И за тази му дейност след деветосептемврийския преврат в 1944 г. Народният съд го осъжда през април 1945 г. на една година затвор. Книгите му попадат в „Списъка на фашистката литература“ и са иззети от библиотеките. Когато излиза от затвора, неговите идейни наставници Георги Караславов, Христо Радевски, Младен Исаев няколко пъти му предлагат публично да се разкае, за да бъде реабилитиран, но Змей Горянин категорично отказва:
„ Та именно те най-добре знаят, че не съм спирал ничий труд да излезе. Защо да декларирам нещо, което е факт.“
Последните години от живота си прекарва в манастира „Седемте престола“. Умира при неизяснени обстоятелства, недолюбван от властта. Погребан е в двора на манастира, до гроба на приятеля си игумен и езотерик Христофор Клопов, с когото са имали богата езотерична библиотека.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

roman-kraft-_Zua2hyvTBk-unsplash

Медийна грамотност спасява финландците от дезинформация

Постигането ѝ е въпрос на дългосрочна политика Разбирането за това как функционира света на медиите е …