Начало / България / „Да откраднеш тайната на хляба” с премиера в „Хеликон-Бургас”

„Да откраднеш тайната на хляба” с премиера в „Хеликон-Бургас”

„Да откраднеш тайната на хляба” на Валерия Андреева ще бъде представена на 16 август, петък, от 18 ч в „Хеликон-Бургас”. Редактор на сборника с разкази е Георги Константинов, издател е „Пламък”. Книгата съдържа 12 разказа и „Девет кратки писма”.

В разказите вниманието е насочен към вътрешния свят на героите, но също така и към всичко онова, с което кореспондира този вътрешен свят. Героите са наши съвременници, живеят в настоящето, но успоредно с това отправят поглед към миналото и бъдещето, които са взаимно свързани и често са провокация да се търси връзката между причина и следствие.

Във втората част на книгата деветте кратки писма са без конкретен получател и без конкретен подател. Могат да бъдат от всеки до всеки. В тях е втъкана любовта към живота, стремежът към проумяване на неговите тайни и пътят към щастието за отделния човек Всяко от писмата има и кратък послеслов, а подписът гласи „С обич. От мен”, което е своеобразно послание от автора към читателя.

Валерия Андреева Тодорова е автор на белетристика, поезия, пиеси, публицистика. Завършила е българска филология и втора специалност, свързана с  публичните комуникации във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.
Има публикации в списание „Пламък“, списание „Жажда“, във вестниците „КИЛ“ „Неделник“, „България сега”, „Българско воинство“,  „Сливенско дело”. Повече от 13 години е кореспондент на вестник „Българска армия“.
Произведения от Валерия Андреева са включени в литературни сборници: „Жажда-2010″, „Жажда-2013″, „Антология на сливенския хумор“. Работи в областта PR.  Изнася лекции по реторика.

Отзиви за книгата:

Димитър Бечев отбелязва „авторския нюх към изразителен сюжет и повествователна интрига, проектирани върху екрана на уж банализираното ежедневие и индивидуален морал” и изтъква умението на Валерия Андреева „да създава случка, да води диалог, да внушава ненатрапчиво своята интимизирана оценка за действителността, в която живеят нейните герои.” Сп. „Пламък”

Ваня Борисова: „Прочитът изпълва читателя с чистотата на първо причастие: с вкуса на изворната вода, с аромата и сладостта на топлия хляб – вечните субстанции на живота и символи на неговия изконен, здрав и плодотворен смисъл. Тази книга без съмнение печели читателя, защото му дава онова, което никога не му е достатъчно – красота, себепознание, мечтателност, вълнение.”  Сп. „Човешки ресурси”

Професор д-р Лъчезар Георгиев: „Увлекателен наратив, изненадващи ситуации, подтекстови внушения и емоционално обагрен стил, внезапни философски прозрения на наглед обикновени хора предлага книгата на Валерия Андреева „Да откраднеш тайната на хляба”.

Таня Казанджиева, преподавател в СУ: „Прочетох „Да откраднеш тайната на хляба“ на един дъх – много искрена,  много интересна, много разчупена литература. Излиза от шаблоните и  провокира мисли у читателя.“

Деляна  Хинкова, преподавател във ВТУ: В „Да откраднеш тайната на хляба“има „истински, човешки, топлиразкази”, написани „образно, ароматно, музикално, чувствено”.

Свързани заглавия
„Да откраднеш тайната на хляба” от Валерия Андреева (откъс)
„Да откраднеш тайната на хляба“ от Валерия Андреева (анотация)

„Да откраднеш тайната на хляба” тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …

Един коментар

  1. Това в действителност е книга, изпълнена с чистота, с простор за читателското мислене, с ненатрапчивост и с изключително изобилие от ежедневна магия… Поздравявам писателката, въпреки че не я познавам!