Начало / Любопитно / 7 книги, които ще ви вдъхновят да пишете по-добре

7 книги, които ще ви вдъхновят да пишете по-добре

Много често човек се нуждае от вдъхновение от някоя книга преди сам да започне да пише. Такова е мнението на Луис Мецджър, авторка на романа „A Trick of the Light”. Ето и нейните 7 предложения, публикувани в huffingtonpost.com, за заглавия, които могат да ви помогнат да станете по-добри в писането.

„Уошингтън Скуеър” от Хенри Джеймс. Това е много кратко произведение, но е с изключително комплексни персонажи. Когато четеш, не ги харесваш, но с времето започваш да ги разбираш. Брилянтна книга без герои и злодеи. Няма нужда от тях.

„Rebecca” от Дафни дю Морие. Винаги е добре да се види нещо необикновено, направено добре. Книгата е разказана от първо лице. През цялото време обаче читателят не може да опознае разказвача, докато чак накрая не разбере, че става дума за призрак. Името Ребека е споменато само в заглавието.

„I am the cheese” от Робърт Кормиър. По времето, в което е писал Кормиър, не е имало юношеска литература. Жанрът е сложен и мрачен. Самият автор казва, че е писал за юноши, защото книгите му били прекалено трудни за възрастни. В началото тази творба няма смисъл, но впоследствие всичко се обяснява по начин, който не може да се предвиди. Това е четиво за убийство, предателство, подлост и истината, която дава лъч надежда.

„Коледна песен” от Чарлс Дикенс. Перфектна история. Има 3 призрака – на миналото, настоящето и бъдещето. За една нощ Ебензър Скрудж се превръща от жесток, стиснат и коварен в най-щедрия, добър и весел човек в Лондон. Това е най-драматичната трансформация на литературен герой изобщо.

„Sweet Whispers, Brother Rush” от Вирджиния Хамилтън. Тази книга е подходяща както за почитателите на реалистичната проза, така и за феновете на фентъзи жанра. В реалистична ситуация се случват необикновени неща. „Невъзможно е…но се случи”, казва 14-годишната главна героиня Трий.

„Врява и безумство” от Уилям Фокнър. Трудна книга, но трябва да покажеш воля и да я завършиш, за да я проумееш. Повествованието е от 4 гледни точки. Това е най-добрата книга, в която се съчетават гнева и хумора в едно.

„Лолита” от Владимир Набоков. Тази книга за влечението на възрастен мъж към малко момиче е истински шедьовър. Изказът на автора е невероятен. Тук интересното не е толкова самата история, колкото начина, по който е разказана тя.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …