Начало / Читатели / Приказната енциклопедия на Кирога

Приказната енциклопедия на Кирога

Надежда ГОСПОДИНОВА, knijanka.com

 

 

 

По повод на Кирога у дома възникна въпросът – “ама какво е това “магически реализъм”, това е оксиморон, не може да бъде – хем да е реално, хем магично!”. В приказките може! Опитах се да дам някакво смислено и простичко определение, така че и за децата да е ясно. Например да разказваш, че крокодилите имат големи зъби и пушат пури – първото е възможно, второто е на магия :)

“Приказки от селвата” на Кирога е също една такава книга-“оксиморон” – приказна енциклопедия, в която има много истински неща и много магия. Преди да я срещна, дори не знаех какво е “селва”; когато затворих книгата, знаех защо авторът се е влюбил в тези девствени гори и е останал да живее в тях, откъснат от другия свят. Научих как танцуват кораловите змии, по какво се различава окраската на пчелите от окраската на осите и че кошутата обича мед…

Книгата съдържа шест приказки, посветени на обитателите на един особен вид тропически гори в Аржентина. Общото между всяка от тези приказки е присъствието на човека – приятел или враг на животните; и неговата пушка, с която той ловува, за да оцелява, или убива заради скъпите кожи (в живота на самия автор оръжията имат трагична роля). С постъпките и решенията си човекът сам предопределя взаимоотношенията си с животните и съдбата си сред природата. В една приказка може да бъде изяден от кайманите, а в друга – скатовете да се жертват за живота му.

Ето накратко съдържанието на приказките:

„Гигантската костенурка” – “автобиографична” приказка, която разказва как един човек се разболял и докторът го посъветвал да отиде да живее в гората, за да се излекува.

„Чорапите на фламингите” – приказка легенда, която разказва защо фламингите имат червени крака; от нея може много да се научии за характера на змиите.

„Проскубаният папагал” – забавна приказка за един малко глупават, но много пакостлив папагал, който остава за известно време без опашка.

„Войната на кайманите” – приказка за отмъщението на кайманите, предизвикано от човешкото нашествие в реката; с малко страшен, но предизвестен край.

„Сляпата кошута” – приказка за благодарността, която разказва как една малка кошута, излекувана от човека, продължава да му носи дарове.

„Бродът през Ябебири” – приказка епопея за битката на скатовете с леопардите заради човека.

Книгата е претърпяла множество издания през годините в различни страни – с богати на цветове, обемни илюстрации. В това издание са използвани илюстрациите на Пьотр Багин, а те се отличават със своята ненатрапчивост. Цветовете са бледи, дискретни, липсва им плътност. Водещи са линиите, извивките, а оттам идва и усещането за движение… Изпъкват детайлите, без  излишна претрупаност.

Текстовете са изпълнени с класически шрифт с въздух между редовете и широки бели полета – това прави книгата изключително подходяща за самостоятелно четене от деца в начален курс.  Някои от приказките – за папагала или костенурката например – са подходящи и за четене на глас на по-малки деца.

Темите, които третират приказките, за природосъобразния начин живот, за отговорната роля на човека спрямо природата, за свободата и спасителната сила на волния живот, за човешкото високомерие и уязвимост, за приятелството и враждата между хора и животни, за снизхождението и отмъщението… са важни винаги.

“Приказки от селвата” е изискано издание, с екзотично съдържание и заслужава да намери място в семейната библиотека. Със сигурност ще отваряте тази книга много пъти – и като деца, и като възрастни.

 Свързани заглавия
„Приказки от селвата” от Орасио Кирога (анотация)
Орасио Кирога – разказвачът на тропически приказки

„Приказки от селвата” тук

 

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …