Начало / Критика / 10 причини защо печатните книги са по-добри от електронните

10 причини защо печатните книги са по-добри от електронните

Спорът печатни срещу електронни книги е повече от актуален. Има достатъчно аргументи в полза и на двете страни. Представяме ви хумористичния материал на buzzfeed.com, който показва 10 причини, поради които традиционните издания имат предимство.

1. Можеш да четеш книга в банята. Представяте ли си да четете на четец във вана? Едно изпускане и с него е свършено. Освен това екрана се замъглява от парата.

2. Няма нужда да се изключват в самолет. Всички ние се страхуваме от онзи момент, в който екипажът ни моли да изключим електронните си устройства. Това обаче не важи за лъскавото издание с твърди корици, което сте си купили.

3. Можете да четете на слънце. Вземете книгата си на плажа с вас. Няма да се получи с четец обаче. Екранът не се вижда и де факто сте си взели книга, която не можете да четете. Традиционните издания никога няма да ви разочароват така.

4. Запълват рафтове. Колко ли красиво е да запълваш рафтовете си с най-различни четци?

5. Антиките са невероятни. Никога няма да има копие от нулева серия на е-книга. А колко приятно е да вземеш в ръцете си старо издание на класически роман! Страниците са изхабени, но точно това ги прави автентични и прекрасни.

6. Е-книгите не могат да бъдат подписани. Освен ако не събирате подписите на „Kindle”-а си. Авторите са поласкани да дадат автограф на твърда корица, но няма как да подпишат е-книга.

7. Библиотеки и книжарници. Ако си истински почитател на литературата, знаеш значението на библиотеките и книжарниците. Тези места няма да съществуват, ако всички книги са електронни.

8. Завършването на дълга книга е удоволствие. Чувството да затвориш задната корица е много по-добро от прехвърляне на пръсти върху екран, разбирайки че си достигнал края.

9. Книгите вдъхновяват татуировки. Кога за последно сте виждали татуировка на „Nook” на някой? Така и си мислех. Просто печатните книги са по-готини.

10. Батерията не свършва. Да, може да се повреди или скъса страницата, но това няма да се случи, ако внимавате. И батерията никога няма да падне на най-интересното.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

14 Коментари

  1. Пълни глупости.
    1. Като изпусна хартиената книга в банята тя няма ли да се развали ?
    3. Имам е-книга и на слънце се чете даже по-добре.
    7. как пък не
    8. –//–
    9. wtf ?
    10. Чета цял месец без презареждане, ако се ‘внимава’ никога няма да ти падне батерията

    • мноооого точно казано. Кеф ми е да дам подкрепа за това кратко и изчерпателно мнение :)

  2. За по-големи глупости не можахте ли да се сетите? Като си изпусна нулевото издание с автографа на любимия ми писател във ваната нищо няма да му стане, нали?
    Запълвали рафтове… ми да, те повечето хора затова си ги купуват… пък и нали сега с новото строителство всички живеем в едни имения дето само се чудим с какво да ги запълним?!
    Електронните книги имат режим за полет, така че можеш да си ги четеш и в самолет, а на слънце са повече от идеални. И освен това можеш да носиш със себе си цялата си библиотека без да те таксуват за свърхбагаж. И да четеш Властелина примерно в рейса без да получиш гръбначно изкривяване, защото си си сложил книгата в чантата…
    И точно виртуалните книжарници и библиотеки са новите читалища, които при това не са ограничени физически във времето и пространството. Можеш да общуваш с хора с подобни вкусове и интереси, да четеш препоръки, да водиш спорове с хора от цял свят или поне от цялата държава, ако не знаеш чужди езици, а не да страдаш, че в малкото ти градче примерно никой не е чувал за Салман Рушди…
    Това с батерията какво да го коментирам – като ти изпише, че е време да я заредиш имаш поне още час четене… докато се зарежда също можеш да четеш… а и веднъж месечно все ще намериш ток да я заредиш…

  3. Ето, ще опровергая поне половината от тези неща. И аз харесвам много печатните издания, но тези неща тук са глупави.
    1. Наистина екранът на четеца се замъглява от парата, но пък и печатната книга, ако се изпусне във ваната, ще се измокри и ще стане нечетивна, нали? Пък и не можеш да четеш под душа, а само във ваната, нали? Под душа и двата вида книги стават негодни за четене.
    2. Електронните четци и книги, както каза Елена, имат режим за полети. Щом си на този режим, едва някой от персонала ще ти направи забележка.
    3. Долнопробните четци не за слънце. Но някои четци се така направени, че на слънце са по добри и от печатна книга (особено ако е старо издание).
    4. Виждал стм толкова красиви четци, че с удоволствие ще запълвам рафтове с тях, ако бях милионер. Пък тези „запълвания“ на рафтовете не за мен: аз съм на принципа че е важно качеството (на самата книга и историята вътре в нея), не количеството на книгите.
    5. Може би тук са прави, но аз харесвам новите книги, ужаещи на туко-що напечатани страници. Искам да имам някои колекционерски издания, ама не мога да дам 100 лева на Славейков за тях. Пък и пътя до София ми е 90 км.
    6. Тук също имате право, но в днешно време автора може да даде подписа си с видео химикалка въху електронната си книга на четеца. Това буквално е електронен автограф на Е-Книга.
    7. Виртуалните книжарници и библиотеки ще наследят днешните. Но това ще стане след десетилетия и е малко вероятно.
    8. Да, на електронна книга също.
    9. Важното е да осмилиш книгата, не да си я татуираш.
    10. Тук изгубих ума и дума и няма да коментирам…

  4. Подобни врели-некипели може да напише само някой пристрастен към формата, а не към съдържанието. А предимствата на електронните книги вече са очевадни дори за малките деца. Е, собствениците на книжарници, производителите на хартия, печатарите и още няколко звена по веригата сигурно вече се изприщват от развитието на технологиите, но това не е наш проблем. Все пак, ще минат поне двайсетина години, преди хартиените книги да останат в историята. Ако това изобщо се случи в обозримо бъдеще. Винаги ще има сантиментално настроени хора :) Аз самият използвам и двата вида – но май хартиените все повече по принуда, отколкото по желание.
    Хайде, приятно от мен!
    И се задълбочете повече в съдържанието, отколкото във формата…

  5. Мартина

    Вие пък какво се палите толкова? То си пише, материала е хумористичен, не е писан, за да се взима на сериозно. (:

  6. irrepressible

    Определено удоволствието от това да имаш истинска книга в ръцете си е неповтормо и не може да бъде заменено от е-издание :)

    • Честна дума, мислех си точно същото и се съпротивлявах с всички сили срещу електронния четец. Е, капитулирах, купих си последния модел на Kindle и чета поне пет пъти повече – просто книгата е постоянно с мен и на спирката, в транспорта, по време на път, в самолет, докато чакам на летището – само това правя. Страхотен кеф. Обичам аромата на книгата, обичам допира на хартията, но няма начин да си нося в чантата, която и без това тежи около 5 кила и 600 странична книга. Не се получава. Затова книгите са си книги, но за четенето електронната форма е благословия.
      Поздрави

  7. Айде, бе? Извини ме, ако е твърде авангардно от моя страна, но удоволствието от четенето не се ли състои именно в удоволствието от съдържанието, което четеш?
    А статията е толкова смешна, че не ми се коментира.

  8. Големи сте буквалисти, няма нищо по-хубаво от това да разгърнеш страниците и да замирише на мастило и хартия. Иначе удоволствието от историята, магията на четенето предполагам е сходна. Въпрос на предпочитание, удобство или просто любов.

    Хубав ден на всички, изпълнен с хубави истории.

  9. Електронен читател

    Такива писания ми приличат на писани от пишман кандидат-доктор (не медицински естествено): няма значение какво пише, важното е, че се брои за публикация. Та по въпроса:

    Т.1 – представяте ли си да изпусна хартиена книга във ваната? Пък и колко от нас четат във ваната? А защо не допускате случая, че някои четат в тоалетната? И ако си изпусна електронната книга в тоалетната чиния след… знаете какво, ще си я забърша и готово, ама ако изпусна хартиената – дали мога да си я забърша и да я сложа на рафта? Едва ли. :)))
    Т.2 – това за електронните устройства е в сила само докато самолета излита или каца. Не вярвам на някой точно тогава да му се чете.
    Т.3 – че аз моя четец само на слънце си го чета, вие не знам какво сте чели.
    Т.4 – ако проблема е, че рафтовете трябва са пълни, ми може да пробвате и с компоти.
    Т.5 – съгласен съм с нея.
    Т.6 – пак съм съгласен, ама не е добре да споменавате марки, правите им скрита реклама.
    Т.7 – не е вярно. Вече се откриват изцяло електронни или смесени библиотеки, само че в белите страни.
    Т.8 – съгласен, с малко резерви.
    Т.9 – без коментар. Татуриовка-надпис „Анка 1974“ дали е вдъхновена от книга?
    Т.10 – При запас от батерия за около 30 дни, каква е вероятността да свърши заряда, на място където не може да я заредиш – сигурно е под 2-3%.

    И няколко допълнителни точки от мен:
    Т.11. Проблема с изсичането на дървета за хартия, отделянето на въглероден двуокис – един цитат е достатъчен: „Това, което прави Kindl* толкова забележително „зелен” е, че отделените емисии въглероден диоксид за производство на устройството се компенсират още с 1-та година от неговата употреба, а всяка допълнителна година употреба е еквивалентна на 168 кг. по-малко отделени емисии.“
    Т.12 Полет със самолет (ограничения в багажа) – искам да си взема 3-4 книги – с тегло да кажем по 300 гр. всяка -> 1,2 кг. Електронна книга ->170-200 гр. Проста сметка. За обема няма да говорим.
    Т.13 – искам да заема книга на мой приятел в Индонезия. Електронна книга -> 1 мин. и е при него по Интернет без разходи за доставка. Хартиена – > поне 10 дни + разходи равни или надхвърлящи стойността на книгата. И после още 10 дни докато ми я върне…

    Когато се правят такива сравнения е добре да се разглеждат в пълен обем плюсовете и минусите на всеки от продуктите. Читателят може сам да прецени кое да си купува. А така написана статията означава: „Вие, г-н читателю, не сте достатъчно интелигентен да прецените сам. Ние ще Ви кажем кое е добро за Вас.“ Тъпо, а?
    Според мен и хартиените, и електронните книги имат място на пазара – всеки да си купува каквото му харесва.

  10. ето така се получава, когато сайтовете се пълнят със зле преведени текстове от чужди източници, и то нелегално – хората се подиграват на недомислиците и дивотиите; малко оригинална мисъл няма ли кой да извади – http://www.indigovo.info/2012/01/blog-post_17.html

  11. Все грешни причини са изтъкнати. Притежавам електронен четец и за него притежавам специално калъфче, та да си го чета дори в джакузито в хотела – голям кеф. Притежава специална функция за четене в самолет и не трябва да се изключва изобщо. Независимо от силата на светлината или гъстотата на тъмнината, екранът се нагажда на мига и нито за секунда не оставам без нужната видимост. Калъфчето, което ми пази устройството в банята върши работа и на плажа. Мога дори да плувам с него, ако ме е страх, че някой ще ми го щипне.
    А сега преимуществата: не влача още три кила, за които особено ако пътувам в самолет, ще ми дойдат в повече; според настроението си мога да зачета каквото ми душа иска; от гледна точка на съвременната домакиня, наместо книжните издания да събират прах (не че нямам отделно помещение-библиотека, пълно от долу до горе), електронната книга е по-удачният вариант. Да не говорим, че вече чета като съм на спирката, в транспортно средство, на опашка – ако се налага. Проблемът у нас е само един – твърде малко качествена литература на български, годна за електронни четци. Затова засега ще си чета каквото ми душа иска, ама на английски :))