Начало / Любопитно / „Приказки от селвата” от Орасио Кирога (анотация)

„Приказки от селвата” от Орасио Кирога (анотация)

Орасио Кирога (1878-1937) издава своите „Приказки от селвата” през 1918 г. Това е шестата поред книга на уругвайския прозаик, поет и драматург, основоположник и признат класик на латиноамериканската литература, един от родоначалниците на магическия реализъм.

Кирога пише тези удивителни истории, докато живее в колиба насред безкрайните тропически гори – селвата, за двете си деца, които възпитава като малки тарзани: учи ги да се катерят по огромните дървета, да стрелят с пушка, да карат кану, да не се страхуват от непроходимата, изпълнена с тайни и опасности джунгла, да опознават екзотичните й обитатели – мудната, но и самоотвержена костенурка, хитрия броненосец, готов на всякакви шеги, самовлюбения папагал, способен на жестоко отмъщение, кайманите, хвърлили се да защитават своята река от посегателствата на човека.

В „Приказки от селвата”, както във всички хубави детски книги, побеждават доброто и справедливостта, но в нях има и нещо особено.
Докато разказва за фантастичните приключения на неизмислените си герои, Кирога рисува ярка и най-важното, достоверна картина на света, в който живеят, и някак между другото съобщава как изглеждат мравоядите и отровните змии, с какво се хранят фламингите, пираните и крокодилите, кои пчели жилят и кои – не.

Така лека-полека малкият читател опознава един далечен, непознат за него свят и причудливите му обитатели и научава за крехкото равновесие в природата, което хората понякога нарушават – волно или неволно, с тежки последици и за двете страни.

Нека тези мъдри увлекателни приказки станат първата латиноамериканска книга, която децата ви разлистват.

„Приказки от селвата” тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …