Начало / България / Австралийска журналистка написа книга за осъден за убийство в България

Австралийска журналистка написа книга за осъден за убийство в България

Австралийската журналистка Белинда Хоукинс написа книга за нашумялото в България съдебно дело срещу сънародника й Джок Полфрийман, съобщи news.bg, като цитира “Дойче веле”. Той беше осъден за убийството на студента Андрей Монов, син на депутата от БСП Христо Монов.  

Книгата “Кошмарът на всеки родител” търси истината за случилото се. Според авторката има множество неизвестни факти по това дело, както и множество неистини, които са тиражирани в медиите. Хоукинс се бори и за правото на Полфрийман да бъде предаден на Австралия, където да излежи присъдата си, тъй като според споразумение между двете държави има такава възможност. Главният прокурор Сотир Цацаров обаче наскоро отказа трансфера.
Според журналистката разследването й разкрива сериозни пропуски на българската съдебна система. “Българите заслужават по-добро правосъдие”, казва тя и посочва, че протестите на улицата са свързани и с лошото правораздаване.

Хоукинс твърди, че не отговарят на истината тиражираните в медиите информации, че Монов е прободен с нож в гръб, както и че убиецът му има стари обвинения за подобни престъпления. Тя разказва версията, че във фаталната нощ на 28 декември 2007 г. Полфрийман е видял младежи да повалят ром и се втурнал да му помага. Намесата му имала трагичен край – българският студент е прободен смъртоносно.

Според Хоукинс вината на австралиеца не може да се подлага на съмнение, щом има влязла в сила присъда, както не подлежи на съмнение, че Австралия ще остави гражданина си да излежи присъдата си в затвор в Нови Южен Уелс, стига българските власти да изпълнят споразумението за трансфер.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …