Начало / Свят / Американска певица купила пръстена на Джейн Остин, но не може да го изнесе от Великобритания

Американска певица купила пръстена на Джейн Остин, но не може да го изнесе от Великобритания

Американската певица Кели Кларксън е купила пръстена, който е бил притежание на Джейн Остин. Търгът се проведе миналата година, а купувачът не беше съобщен. Проблемът на Кларксън е, че не може да го изнесе от Великобритания, съобщи „Лос Анджелис таймс”.

Изпълнителката е платила за ценното бижу около 228 000 долара.  Правителството на Обединеното кралство наложи забрана за износ на пръстена от страната, определяйки го като национално съкровище. Забраната, наложена вчера, е със срок до 30 септември. За да остане в страната бижуто, трябва да си намери британски купувач. Кларксън се е съгласила да го продаде, ако се намери кандидат.

Според британския министър на културата Ед Вейзи стойността на пръстена е отвъд парите.

„Авторката на „Гордост и предразсъдъци” и „Разум и чувства” умира само на 41 години, а е живяла доста скромно, предмети, били нейно притежание, са изключително редки”, заяви Вейзи и изрази надежда, че ще се намери купувач.

Кларксън стана известна през 2002 г., след като спечели първото издание на конкурса „Америкън айдъл”. Тя очевидно е почитателка на Остин и няма да остане съвсем капо. Певицата е купила на въпросния търг и копие от нулевата серия на „Доводите на разума”.

Свързани заглавия
Пръстен на Джейн Остин продаден на търг за над 150 000 паунда
Пръстен на Джейн Остин отива на търг

Книги от Джейн Остин тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Юли_1140x403-2

4 акцента на юли – книги за хладен ум и горещо сърце

Семейна история, детска книжка, криминале от голям майстор и една интересна енциклопедия – с това …