Начало / Свят / Американски писател предизвика масов бойкот на руската водка

Американски писател предизвика масов бойкот на руската водка

Британски и канадски гей дискотеки, ресторанти и барове бойкотират руската водка в знак на протест срещу руското законодателство, дискриминиращо хомосексуалните, съобщи Би Ти Ви. Това се случи в резултат на призива на американския писател Дан Савидж миналата седмица: „Зарежете водката, за да осъдите антигей погрома на Путин!“.   

В началото на месеца президентът на Руската федерация Владимир Путин подписа закон, забраняващ пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения от страна на малолетни, както и изменения в Наказателния кодекс, предвиждащи наказание за обида на чувствата на вярващите. Забраната на гей пропагандата се наказва с 4–5 хил. рубли глоба за частни лица, 40–50 хил. за длъжностни лица, а юридическите лица, които насърчават „отрицанието на традиционните семейни ценности” сред непълнолетни, ги грози глоба, варираща от 800 хил. до 1 млн. рубли, както и административно преустановяване на дейността им за срок от 90 дни. В Наказателния кодекс пък са предвидени глоба в размер на 300 хил. рубли, принудителен труд за срок до 1 година или с лишаване от свобода за 1 г.

В Лондон и Канада призивът на Савидж вече бе последван от няколко заведения на хомосексуалната общност. В Ню Йорк демонстрантите изляха бутилки водка на улицата. „Ние сме разгневени от това, което става в този момент в Русия. Стана незаконно да говориш за това, че си хомосексуален. Няма да гледаме това мълчаливо“, каза представителка на асоциацията за равни права Queer Nation.

Асоциацията G-A-Y, която държи известния лондонски клуб „Хевън“, изтегли от заведението руските продукти. „Докато другите страни постигат напредък с правата на гейовете, в Русия наблюдаваме връщане назад!“, коментира Джеръми Джоузеф, основател на G-A-Y, който е разпоредил да бъдат изтеглени всички руски напитки от „Хевън“ и от три гей клуба, поддържани от неговата организация.

„Шадоу лондж“, самопровъзгласил за „първия гей клуб на Европа“, и дискотеките „Комптънс“ и „Менбар“ в лондонския квартал Сохо също решиха да бойкотират руската водка, като на особен прицел са подложили марката „Столичная“.

Изтеглен е от обръщение руския алкохол и в 6 заведения на Вилидж – гей кварталът на Монреал в Канада. Във Ванкувър на тихоокеанския бряг последваха примера на монреалци. В повечето гей заведени тук вече не се сервира твърд алкохол, произведен в Русия.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hungergame kathniss

„Игрите на глада“ отново на голям екран

През 2023 година предстои да излезе предисторията на “Игрите на глада” на Сюзан Колинс. През …