Начало / Свят / Американски писател предизвика масов бойкот на руската водка

Американски писател предизвика масов бойкот на руската водка

Британски и канадски гей дискотеки, ресторанти и барове бойкотират руската водка в знак на протест срещу руското законодателство, дискриминиращо хомосексуалните, съобщи Би Ти Ви. Това се случи в резултат на призива на американския писател Дан Савидж миналата седмица: „Зарежете водката, за да осъдите антигей погрома на Путин!“.   

В началото на месеца президентът на Руската федерация Владимир Путин подписа закон, забраняващ пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения от страна на малолетни, както и изменения в Наказателния кодекс, предвиждащи наказание за обида на чувствата на вярващите. Забраната на гей пропагандата се наказва с 4–5 хил. рубли глоба за частни лица, 40–50 хил. за длъжностни лица, а юридическите лица, които насърчават „отрицанието на традиционните семейни ценности” сред непълнолетни, ги грози глоба, варираща от 800 хил. до 1 млн. рубли, както и административно преустановяване на дейността им за срок от 90 дни. В Наказателния кодекс пък са предвидени глоба в размер на 300 хил. рубли, принудителен труд за срок до 1 година или с лишаване от свобода за 1 г.

В Лондон и Канада призивът на Савидж вече бе последван от няколко заведения на хомосексуалната общност. В Ню Йорк демонстрантите изляха бутилки водка на улицата. „Ние сме разгневени от това, което става в този момент в Русия. Стана незаконно да говориш за това, че си хомосексуален. Няма да гледаме това мълчаливо“, каза представителка на асоциацията за равни права Queer Nation.

Асоциацията G-A-Y, която държи известния лондонски клуб „Хевън“, изтегли от заведението руските продукти. „Докато другите страни постигат напредък с правата на гейовете, в Русия наблюдаваме връщане назад!“, коментира Джеръми Джоузеф, основател на G-A-Y, който е разпоредил да бъдат изтеглени всички руски напитки от „Хевън“ и от три гей клуба, поддържани от неговата организация.

„Шадоу лондж“, самопровъзгласил за „първия гей клуб на Европа“, и дискотеките „Комптънс“ и „Менбар“ в лондонския квартал Сохо също решиха да бойкотират руската водка, като на особен прицел са подложили марката „Столичная“.

Изтеглен е от обръщение руския алкохол и в 6 заведения на Вилидж – гей кварталът на Монреал в Канада. Във Ванкувър на тихоокеанския бряг последваха примера на монреалци. В повечето гей заведени тук вече не се сервира твърд алкохол, произведен в Русия.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bivol

Перото и гласът на Северозапада ни напусна

Стоян Николов-Торлака почина на 43 „Защо, бе, Торлак, този път нищо не каза!“ – така …