Начало / Свят / Пръстен на Джейн Остин продаден на търг за над 150 000 паунда

Пръстен на Джейн Остин продаден на търг за над 150 000 паунда

Пръстен на Джейн Остин беше продаден за 152 450 паунда на търг, съобщи британският „Телеграф”. Анонимен купувач платил сумата за бижуто с тюркоазен камък, придружено от бележка от балдъзата на писателката Елинор, която подарявала пръстена на своята племенница Каролайн. Събитието беше организирано от аукционната къща „Сотбис”.

Пръстенът е златен, със син камък от истински тюркоаз. Запазен е в оригиналната си кутийка. За съжаление, неговия произход назад може да бъде проследен само до авторката на „Гордост и предразсъдъци”. На бележката от 1863 г. пише: „Скъпа Каролайн, този пръстен принадлежеше на твоята леля Джейн. На мен ми беше даден от леля ти Касандра, веднага щом разбра, че съм сгодена за чичо ти. Завещавам го на теб. Бог да те благослови!”. Пръстенът се пази в семейството на Джейн Остин от нейната смърт през 1817 г.

До крайната покупка се стигна след дълго наддаване. Доктор Габриел Хийтън, специалист по ръкописи в „Сотбис”, заяви: „Цената, постигната днес и огромния интерес, който пръстена предизвика, са доказателства за това, че творчеството на Джейн Остин не може да бъде ограничено от времето. Тя има своето място в нашето литературно и културно наследство”.

Свързани заглавия
Пръстен на Джейн Остин отива на търг

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …