Начало / Любопитно / Книги, по които се играе балет или опера

Книги, по които се играе балет или опера

Следващия сезон Канадският кралски балет ще представи адаптация на романа на Маргарет Атууд “The Handmaid’s Tale”. По този повод порталът flavorwire.com припомня няколко книги, които изненадващо са се превърнали в балетни или оперни постановки.

“И изгрява слънце” на Ърнест Хемингуей
Адаптацията е на балета във Вашингтон. Според артистичния директор предизвикателството е историята да бъде разказана еднопланово, както е необходимо за балетна постановка.

„As I Lay Dying“ на Уилям Фокнър
През 1948 г.Валери Бетис адаптира романа за танцовото изкуство. Критиката оценява постановката, която е изключително новаторство за времето си.

„Изборът на Софи“ на Уилям Стайрън
Романът от 600 страници се е появявал на сцената във всякакви форми, включително като 4-часова опера. 40-минутният балет по него на Кати Марстън е игран през 2003 г. в Кралската опера в Лондон. Критиците са със смесени чувства.

“Дракула” на Брам Стокър
Най-известната постановка е от 1997 г. на Майкъл Пинк и Кристофър Гейбъл. Иначе творбата е предпочитана за тържества около Хелоуин.

“Големите надежди” на Чарлс Дикенс
Историята на Пип и Естела е любима викторианска драма за всички изкуства и балетът не я подминава.  Двуактният балет е поставен през 2000 г. Танците се редуват с разказване на историята, за да я разберат тези, които не са чели романа.

“Жълтият тапет” на Шарлот Пъркинс Гилман
Романът е много подходящ за балет. Историята на полудяваща жена е разказана с танц и наратор, който внася яснота в сюжета. Постановката е от начабото на тази година.

“Сърцето на мрака” на Джоузеф Конрад
През 2011 г. романът е поставен в операта от 33-годишният композитор Такир О’Риджън, който смята това за голям свой успех.

“За мишките и хората” на Джон Стайнбек
Лени да пее ария? Да, случило се е още през 1969 г. Оттогава постановката е представяна нееднократно в различни опери по света, включително тази година в Сарасота.

“1984” на Джордж Оруел
Критиците съсипват в рецензиите си оперната продукция от 2005 г. Окачествяват я като най-шокиращата, играна в Ковънт гардън. Наричат я дори перверзна.

От lira.bg добавяме и „Дон Кихот” на Сервантес
Счита се, че постановката е  сред най-ярките и велики творения измежду класическите балети. Спектакълът е поставян от много балетни трупи по целия свят в различни варианти. Първата постановка е във Виена през 1740 г.
В периода от 1740 по 1965 г. балети по романа на Сервантес «Дон Кихот» са създавани и от много композитори и балетмайстори под разни названия: «Дон Кихот», «Дон Кихот де ла Манча», «Дон Кихот и Санчо Панса», «Портрет на Дон Кихот», «Сватбите на Гамаш». Сред най-известните автори са композиторите Лудвиг Минкус, Жозеф Старцер, Рудолф Цинк, Гофредо Петраси, Йозеф Щребингер, Роберто Герхард, Жак Ибер, Николай Набоков, както и балетмайсторите Александър Горский, Жан-Жорж Новер, Шарл Дидло , Джордж Баланчин.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …

Един коментар

  1. На пазара излизат много книги, които имат претенциите да „обяснят“ същността на Бог и още толкова, които се опитват да ни убедят колко глупаво е изобщо да се вярва през 21 век (време, изпълнено с бедствия и болка) в съществуването на един любящ Бог.