Начало / Свят / Съд призна „Епъл“ за участник в картел за е-книгите

Съд призна „Епъл“ за участник в картел за е-книгите

Американски федерален съдия намери „Епъл” за виновни в заговор, заедно с други големи издателства, с цел нагласяне на цените на е-книгите, съобщи „Гардиън”. Магистратът Дениз Коут заяви, че компанията е играла централна роля в конспирацията и е действала извън закона. Точните нанесени щети ще бъдат определени на ново изслушване.

„Ищците показаха, че издателствата са се договаряли, за да елиминират конкуренцията и да повишат цените. „Епъл” са играли централна роля в изпълнението на тази конспирация. Без тяхна помощ успехът на заговора през пролетта на 2010 г. нямаше да бъде факт”, коментира Коут.

Департаментът на правосъдието смята, че „Епъл”, заедно с „Hachette Book Group Inc”, „Macmillan”, „HarperCollins Publishers LLC”, „Penguin Group” и „Simon & Schuster” са искали да разбият доминацията на „Амазон” на пазара на е-книги. Те са искали да повишат масово използваната цена от „Амазон” – 9.99 долара.  Според съда ръководителите на „Епъл” и издателските къщи са започнали да се срещат през 2009 г., след като през 2008 г. неуспешно са опитали да принудят „Амазон” да им съдейства. Изпълнителните директори на фирмите, без знанието на своите адвокати, са се срещали в изискани ресторанти, за да обсъждат как да повишат цените на този пазар.

Коут отхвърля Стив Джобс като главен виновник за конспирацията, тъй като здравословното му състояние по онова време вече остро се е влошило. Тя прехвърли вината на Еди Кю, главен вицепрезидент на софтуерната компания.

Делото срещу „Епъл” е заведено от Департамента на правосъдието в САЩ, както и от 33 щата. Организацията продължава да отрича обвиненията и заяви:

„Ние не сме участвали в заговори за фиксиране на цените на е-книгите и ще продължим да се борим срещу тези погрешни обвинения. Дадохме на клиентите по-голям избор и инжектирахме нужната иновация и конкуренция в този пазар, разбивайки монопола на „Амазон”. Не сме направили нищо лошо и ще обжалваме решението на съда”.

Свързани заглавия
Започва процесът срещу „Епъл” за цените на е-книгите
Мейл на Джобс до Мърдок е доказателство по делото за съгласуваните цени на е-книгите
И британски издатели бяха уличени в съгласувани цени на е-книгите
Три американски издателства ще платят 69 млн. долара заради фиксирани цени на е-книгите
”Амазон” ще намали цените на е-книгите
„Епъл” и четири издателства искат извънсъдебно споразумение
Салман Рушди: Департаментът по правосъдие иска да разруши света на книгите
„За” и „против” е-книгата
Цените на е-книгите постоянно се покачват в САЩ

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …