Начало / Свят / Три американски издателства ще платят 69 млн. долара заради фиксирани цени на е-книгите

Три американски издателства ще платят 69 млн. долара заради фиксирани цени на е-книгите

Трима големи американски книгоиздатели са приели да сключат извънсъдебно споразумение по обвинение, че са се договорили да фиксират цени на електронни книги. „Hachette Book Group”, „HarperCollins” и ”Simon & Schuster” ще платят обща глоба от 69 млн. долара, с което на разследването срещу тях ще бъде сложен край, съобщи Ройтерс, цитиран от investor.bg.

Главният прокурор на щата Кънектикът Джордж Йепсен казва: „Издателите имат право на печалба, но трябва да гарантираме на крайните потребители справедлив и отворен пазар. Това споразумение предоставя обезщетение на клиентите, които са пострадали от фиксирането на цените, то ще възстанови конкуренцията на пазара на електронни книги, от което в дългосрочен план ползи ще има за всички купувачи“.

В компромисното решение не участват „Apple”, както и две други издателства – „Verlage Macmillan” и „Penguin”.

В делото става дума за въведения от „Apple“ модел за агенции за iPad и iBookstore, при който издателите определят цени за електронни книги, а „Apple” запазва твърдия дял от 30%. Това е ход срещу „Amazon”, която дотогава предлагаше най-новите бестселъри, както и електронни книги, за 9,99 долара.

Допълнителен лост за въздействие представлява и специална клауза за облагодетелстване, с която се гарантира на Apple, че другите доставчици няма да получат по-добри условия. Резултатът де факто е фиксиране на цените за книги.

Министерството е започнало разследването си още в края на миналата година. През декември 2011 г. и ЕС започна проверка срещу „Apple“ и издателствата. ЕК иска да провери „дали издателствата и „Apple“ са сключили противозаконни споразумения“.

Още през август 2011 г. двама американски потребители са подали жалба срещу „Apple“ и няколко издателства. Те ги обвиняват, че са наговорили цените за електронните книги, „за да увеличат печалбата си и да принудят конкурента си „Amazon“ да се откаже от по-ниските цени“.

В рамките на споразумението издателите уверяват, че повече няма да сключват договори по модела за агенциите и ще прекратят съществуващите. Според Йепсен американските читатели ще получат обезщетение в брой, ако между първи април 2010 г. и 21 Май 2012 г. са купили книги от засегнатите издателства.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …