Начало / Критика / Как да четем повече

Как да четем повече

Писателят и ПР специалист Райън Холидей споделя в своята рубрика в thoughtcatalog.com как може да четем повече книги, без да се учим да четем бързо. Той дефинира 3 основни бариери, които хората си поставят. Ето ги и тях:

1. Време. Ключово е да спрете да гледате на четенето като на някакъв ангажимент. То трябва да идва естествено, както яденето и дишането. Нещо като рефлекс. Носете книга в себе си винаги. Когато имате известно свободно време – отворете я. Не инсталирайте игри на телефона си – това време може да прекарате в четене. Можете да четете докато ядете, във влака, в чакалня, в офиса. Това е важна работа, не позволявайте на никой да ви убеди в обратното. Изследванията показват, че много хора гледат дадени телевизионни предавания без много да ги харесват. Щом имате време да гледате телевизия, значи имате време и да четете.

2. Пари. Ако ми се налагаше да крада, за да чета, щях да го правя. За щастие, могат да се намерят книги за жълти стотинки в „Амазон”. Книгите не са лукс, а необходимост. Освен това книгите са инвестиция. Много хора ми казват как планират да си купят тази или онази книга. Планирате? Просто си я купете. Когато ми хареса дадено четиво, не позволявам странични фактори да ме спрат да си го набавя. Не чакайте по-евтиното издание с меки корици. Все пак става дума за няколко долара. Прочетете книгата сега, не след година. И още нещо – не взимам книги от библиотеки от дете. Това не е като наемането на безсмислен филм. Ако сте ОК да задържите книгата само 2 седмици, значи трябва да преосмислите литературните си ценности. Вие трябва да притежавате книгите си, за да се обръщате към тях, когато е необходимо.

3. Цел. Може би не можете да разберете каква е целта? Целта не е само удоволствие. Човечеството записва своята история и постижения на книги от 5 000 години. Ако имате проблем, в работата или в личния живот, голям е шансът някой да е написал решението в книга. И то някой доста по-умен от вас. Целта на четенето не е просто сурово знание. Помага ви да натрупате опит, да намерите смисъла, да разберете – вас и другите около вас – и да направите живота си по-добър.

Или ме разбирате или не. Четенето е важно нещо, на което трябва да наблегнете. Помислете за Фредерик Дъглас, който се е отървал от робство, като се е научил да чете. За него това не е бил начин да убие времето, а път към оцеляване. Няма таен начин, който да ви помогне да четете повече. Въпросът опира до подреждане на приоритети, до осъзнаване на това кой си и какво правиш.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

5 Коментари

 1. Тук няма книги за „жълти стотинки“, освен ако не са някакви стари изпоцапани, измачкани и разкъсани. Ако някой ми покаже много запазена книга за жълти стотинки, то това ще е рядкост.

 2. НедКамбуров

  Аз пък не разбирам какво лошо има да си вземеш книга от библиотеката, особено ако експериментираш с нови жанрове и не знаеш какво ще ти хареса.Винаги можеш да си купиш, но също така можеш и отново да я вземеш от библиотеката.

 3. Друагата

  Най-вероятно е имал предвид жълти стотинки, сравнени с неговата заплата. 😀

 4. По блестящата логика на г-н Холидей всички библиотеки трябва да спрат да работят…
  „Ако сте ОК да задържите книгата само 2 седмици, значи трябва да преосмислите литературните си ценности.“? Пълни глупости! Аз постоянно си вземам книги от библиотеката и не мисля, че трябва да преосмислям литературните си ценности. Почти всеки би предпочел естествено книгата да си я има вкъщи, но не всеки би могъл да си го позволи. Да не говорим, че има книги, които не се преиздават и можеш да ги намериш само в библиотеката.
  Тази статия не се отнася до българската реалност, така че хубаво си мислете какво превеждате и публикувате тук. Просто съвет.