Начало / Критика / Халед Хосейни за Афганистан и талибаните

Халед Хосейни за Афганистан и талибаните

Халед Хосейни, автор на бестселърите „Хиляда сияйни слънца”, „Ловецът на хвърчила” и „А планините ехтяха”, говори в предаването „HuffPost Live”. Той коментира своето израстване в Афганистан и как трябва да се постъпи с талибаните. Ето  какво каза Хосейни:

„Следващата голяма стъпка, която Афганистан трябва да направи, са предстоящите президентски избори през 2014 г. Важно е не само кой ще бъде избран, но и как ще бъде избран този човек. Ако афганистанците ги запазят законни, честни, без насилие, това може да бъде сериозна крачка към една стабилност.
Що се отнася до талибаните, трябва в един момент да започнат някакви преговори. Има много хора в Афганистан, които го осъзнават. Трябва да се стигне до някакво решение за тези хора. Оптимист съм, защото това е една, може да се нарече нова страна с много млади хора, които искат да са част от гражданско общество. Надявам се, когато се стигне до въпросните преговори, те да минат добре и миналото да остане назад. Важни въпроси като правата на жените и прекратяването на насилието трябва да се решат.
За много хора Афганистан вече е символ на войни. Аз имах щастието да живея в Афганистан през 60-те и 70-те години, когато това беше мирно място, подходящо за щастливо детство. Имам само хубави спомени от тогава”.

Свързани заглавия
Халед Хосейни: Срещнах героите на Стайнбек и в Кабул
Халед Хосейни: Никога не съм сигурен дали наистина ще се получи книга
Халед Хосейни за „А планините ехтяха”: Това е разказ за личното изкупление и за важността на избора ни

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …