Начало / Свят / Излезе последната книга на Иън Банкс

Излезе последната книга на Иън Банкс

Последната книга на Иън Банкс беше публикувана, съобщи британският „Индипендънт”. Тя е със заглавие „The Quarry” и вече е в книжарниците в Обединеното кралство. Творбата е публикувана от „Little, Brown” и е 336 страници. Банкс почина на 9-ти юни и не можа да доживее излизането на романа.

Историята разказва за срамежливо момче, на име Кит, който живее с баща си Гай. В един момент обаче се оказва, че баща му е болен от рак и края на живота му наближава. Близки и приятели се събират, за да прекарат последни мигове с Гай. Романът изследва техните взаимоотношения в тежкия момент. Освен това, Кит не знае самоличността на своята майка. Той се опитва час по-скоро да я открие, за да не остане сам.

По ирония на съдбата, самият Банкс открива, че има неизлечима форма на рак малко преди да завърши творбата. В началото той не е наясно с това. Неговата вдовица, Адел Хартли, заяви, че ако е знаел, Банкс е нямало да пише на такава тема.

Иън Банкс започна литературната си кариера през 1984 г. с „The Wasp Factory”. Той писа под две имена – Иън Банкс за литература за масовата публика и Иън М. Банкс за научна фантастика. Други по-известни негови книги са „Espedair Street”, „Complicity”, „Transition”, „The Hydrogen Sonata” и др.

Свързани заглавия
Почина Иън Банкс

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hungergame kathniss

„Игрите на глада“ отново на голям екран

През 2023 година предстои да излезе предисторията на “Игрите на глада” на Сюзан Колинс. През …