Начало / Свят / Писатели призоваха Китай да уважава свободата на словото

Писатели призоваха Китай да уважава свободата на словото

Цяла плеяда известни писатели призоваха Китай да уважава свободата на словото, съобщи „Гардиън”.

На гала вечерта на „PEN International” – международната асоциация на авторите около това мнение се обединиха нобелови лауреати като Дж. М. Кутси, Марио Варгас Льоса, Уол Сойинка, Томас Транстрьомер, Надин Гордимер, а също и известни писатели като Едуард Олби, Салман Рушди, Дон Делило, Иън Макюън и др.

Общо 100 автори и творци от различни сфери на изкуството сложиха подписите си под писмо за свободата на словото. То е в защита на врага на китайския режим затворения през 2010 г. Лиу Ксиабо, носител на Нобеловата награда за мир, и на съпругата му, която е под домашен арест. Документът е посветен и на повече от 40 писатели и журналисти, които в момента са в затвора заради своето творчество.

„Не можем да слушаме великите и въздигащи се гласове на Китай, ако те са насила ограничавани. Нашата молба към новите лидери е проста: уважавайте и пазете правото на нашите колеги, както и на всички китайски граждани, да говорят свободно. Уважавайте и пазете правото на китайските граждани да имат свободна и независима преса. Уважавайте и пазете правото на писателите да пишат, на издателите да издават, на артистите да творят без страх от репресии. Освободете всички, които са в затвора, защото са упражнявали това свое фундаментално право. Творчеството е сила. Освобождаването на креативните гласове ще обогати всички ни”, се казва в писмото.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Един коментар

  1. Як мъж към 50-те се събужда от шум около 3 през нощта и като наднича през прозореца, вижда трима души, които са заклали едно от неговите агнета пред входа на плевника. В момента тримата се суетят около мъртвото агне, после го оставят на земята и тръгват към къщата.