Начало / Интервюта / Дафни Шелдрик: Да защитим природата около нас!

Дафни Шелдрик: Да защитим природата около нас!

На българския пазар излезе книгата „Любовта ми Африка” на Дафни Шелдрик (79), публикувана от издателство „Вакон”.
Родена и израснала сред дивата природа на Кения, тази изумителна жена е сред онези хора, които имат таланта да отварят сърцата си широко и да обичат безрезервно. Целия си живот тя прекарва в борба и защита на дивата природа на Кения и в грижи за осиротели африкански животни. Дафни първа в света постига успех в отглеждането на новородени слончета в изкуствени условия. Сред най-големите й заслуги са основаването на световноизвестния Тръст за диви животни „Дейвид Шелдрик“, както и на сиропиталището за диви животни в националния парк Найроби, където Дафни живее и работи и днес.
Въпреки натоварения си график и многобройни задачи невероятната природозащитничка отдели време, за да даде интервю за българските си читатели.
––––––––––––

Дафни, до този момент си се грижила за стотици осиротели животни, но кога започна всичко? Кое беше първото животинче, което преобърна живота ти?
–    Това беше малка антилопа на име Буши, която обичах безрезервно. Бях само на 3-4 години, когато тя се появи в живота ми. Грижех се за Буши с много любов и старание, докато не настъпи моментът, в който тя трябваше да ни напусне, когато навърши 8 месеца. Природата вече я зовеше и тя трябваше да се върне там, където принадлежи.

Все пак, като че ли слоновете са тези, които заемат най-специално място в сърцето ти?
–    Животът ми не е свързан само със слоновете, разбира се. Обожавам всички животни и в сърцето ми има място за всяко едно от тях. Но мога да се съглася, че слоновете са по-специални както за мен, така и за много други хора, защото са някак „човешки“. Тези животни са едновременно емоционални и интелигентни, като нас, но и по-добри от нас в много отношения. Слоновете притежават много способности, които ние нямаме.

Какви способности по-точно?
–    Слоновете например могат да общуват помежду си посредством нискочестотни инфразвуци, неуловими за човешкото ухо. Могат да се свързват чрез телепатия, както и да улавят сеизмични звуци със стъпалата си.

А можем ли ние хората да се поучим по някакъв начин от слоновете?
–    Слоновете се грижат един за друг по невероятен начин. От това ние, хората, можем да научим много.

Кажи ни нещо повече за отглеждането на новородени слончета в изкуствени условия.
–    Отглеждането им в ранна възраст е изключително трудно – малките слончета са много беззащитни и чувствителни. Ако на толкова крехка възраст останат сираци, се нуждаят от човешка намеса, за да оцелеят. Затова всяко малко слонче, което е при нас, си има собствен гледач, който е с него по 24 часа на денонощие.

Благодаря ти, Дафни. Би ли искала накрая да споделиш нещо с българските си читатели?
–    Бих искала да им кажа, че всички ние като хора трябва да се грижим, да защитаваме, но и същевременно да се наслаждаваме на природата около нас. Когато живееш близо до природата, никога не си самотен или отегчен, защото си обграден от красота. Само трябва да отворим очите си и да я видим, да се ръководим от нея. Ако успеем да го направим, това внася в живота ни магия и пази душите ни чисти.

 Фото: Архив на Дафни Шелдрик

Интервюто е дадено за lira.bg и осъществено от издателство „Вакон”.

Свързани заглавия
„Любовта ми Африка“ от Дафни Шелдрик (откъс)
„Любовта ми Африка” от Дафни Шелдрик (анотация)

––––––––––––-

Ако искате да усетите духа на африканската природа, може да гледате и Imax 3D филма „Born to be wild” (2011), познат на българската публика като „Дивачета 3D“, в който главната роля си поделят Дафни и д-р Бирюте Мари Галдикас – едната отдадена на грижи за слоновете в сухата савана, а другата – на орангутаните в джунглите на Борнео.
А ако искате да научите още за това какво е да живееш в хармония с африканската природа и да се грижиш за осиротели животни, без да спираш да се бориш с трудностите на живота, прочетете книгата на Дафни Шелдрик, „Любовта ми Африка“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …