Начало / Любопитно / „Любовта ми Африка” от Дафни Шелдрик (анотация)

„Любовта ми Африка” от Дафни Шелдрик (анотация)

„Посвещавам тази книга на Дивата природа и на всичко, което тя обхваща, на паметта на Дейвид и на първите директори на кенийските национални паркове, на моето семейство и на моите внуци, за да знаят какво беше едно време“, споделя Дафни Шелдрик .

Тя е първа в света, която постига успех в отглеждането на новородени слончета в изкуствени условия. Благодарение на голямата си обич и разбиране към животните, на годините, прекарани сред богатия животински свят на Кения, и на работата си по усъвършенстване на методите за отглеждане и хранене тя спасява безброй слонове, носорози и други осиротели животни от сигурна смърт. В тази трогателна и вълнуваща автобиографична книга Дафни разказва за изумителните си взаимоотношения със сираците, сред които са първата й любов, Буши, антилопа с влажни очи, малката мангуста джудже Рики-Тики-Тави, неуморната птица тъкач Грегъри Пек, палавата зебра Хъпети и величествената слоница Елинор, чиято дружба с авторката продължава повече от четиридесет години. Тази книга обаче е също така вълшебна и трогателна история за любовта между Дафни и Дейвид Шелдрик, известния управител на парка „Цаво“.

Именно силната и страстна любов, изключителните познания на Дейвид за природата и трагичната му и ранна смърт вдъхновяват Дафни за многобройни дейности, сред които най-впечатляващо е основаването на световноизвестния „Тръст за диви животни „Дейвид Шелдрик“ и на сиропиталището за диви животни в националния парк Найроби, където Дафни живее и работи и днес. Книгата описва не само неуморната борба на Дейвид и Дафни за прекратяване на бракониерството и опазване на дивите животни в Кения, но преди всичко тяхното умение да възприемат животните като равни и да отглеждат питомците си така, че те да могат да се върнат в естествената си среда.

„Любовта ми Африка“ е творба, изпълнена с обич, състрадание и хумор, която разказва за живота на една от най-забележителните жени в света. Дафни Шелдрик е родена и израснала в Кения. Заедно със своя съпруг Дейвид, легендарен управител на националния парк Източен Цаво в Кения, тя отглежда и лекува осиротели диви животни, представители на различни видове. След смъртта на Дейвид през 1977 г. Дафни придобива международна известност благодарение на работата си с осиротели слонове и носорози. В памет на съпруга си тя основава Тръста за диви животни „Дейвид Шелдрик“ с помощта на голямата си дъщеря Джил. Днес начело на тръста стои малката дъщеря на Дафни, Анджела.

През 2001 г. Дафни Шелдрик е удостоена с кенийския „Орден на горящото копие“, през 2002 г. получава наградата на Би Би Си „За заслуги“, а през 2006 г. става дама командор на Ордена на Британската империя. Това е първото рицарско звание в Кения от l963 г., когато страната получава независимост.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …