Начало / Интервюта / Мо Йен: Не обичам да давам политически изявления. Пиша бързо, но мисля бавно

Мо Йен: Не обичам да давам политически изявления. Пиша бързо, но мисля бавно

Носителят на Нобелова награда за литература, Мо Йен, отвърна на критиците си в интервю за немския „Der Spiegel”, отбеляза „Гардиън”. Както е известно, цялата литературна общност критикува Йен затова, че е член на Китайската комунистическа партия и че се отъждествява с тоталитарния режим в страната. Не му бяха спестени и атаки от страна на негови колеги дисиденти.

–––––

В една от редките си медийни изяви Нобеловият лауреат отговори на своите критици. В отговор на критиките, че не представлява китайския народ, Йен казва: „Кой интелектуалец може да твърди, че представлява Китай? Аз със сигурност не го правя. Тези, които са истинските представители на китайския народ копаят в мръсотията и проправят пътища”.

Носителят на Нобел отвърна и на своя сънародник и колега писател Ляо Иу, който го нарече „държавен писател”: „Знам, че той ми завижда заради Нобеловата награда, това го разбирам. Но критиките му са неправилни. От както спечелих Нобел, всички са сложили най-силните очила и гледат и за най-малките ми грешки” .

Йен допълни, че се възхищава на хора като Гюнтер Грас затова, че говорят срещу своите правителства, но той не възнамерява да предприеме подобна стъпка: „Не обичам да давам политически изявления. Пиша бързо, но мисля бавно. Мога да не бъда разбран както трябва. Освен това, политическите ми убеждения са ясни. За да ги видите, необходимо е само да прочетете някоя моя книга”.

Той говори за членството си в Китайската комунистическа партия, към която се присъединява през 1979 г. докато е в армията, както и за Културната революция.
„Културната революция беше грешка на отделни хора, които бяха лидери. Тя няма много общо със самата партия. Критикувал съм членове на Партията в книгите си. Аз съм на страната на хората, презирам корумпираните членове на Партията”. Йен каза още: „Някои хора смятат, че Нобеловата награда за литература е само за писатели, които са против своите правителства. Така ли трябва да бъде? За литература ли е наградата, или за нещо друго?”.

––––––––

Изабел Хилтън, редактор на сайта chinadialogue.net, който пише за най-различни проблеми в Китай, коментира: „Съчувствам на писателите, които не искат да говорят открито. Има такива, които са изключително активни в политически аспект, като Марио Варгас Льоса. Не винаги се получава добре. Искаме от писателите да имат гражданска позиция и да говорят за политика. Трудно е за Мо Йен – имаме специфична политическа ситуация, а и характерът му е такъв. Той не желае да бъде политическа фигура. Проблемът е, че Нобеловата награда отприщи най-различни спорове относно проблемите на Китай”.

Свързани заглавия
„Промяната“ на Мо Йен излиза на български

Мо Ян: Фокнър и Маркес имат огромно влияние върху мен
Ляо Иу : Разбийте китайската империя!
Франкфурт ще награди китайски дисидент, осъден от комунистите
Мо Ян пожела Лю Сяобо – носител на Нобел за мир, да бъде освободен от затвора
Противоречиви оценки за Мо Ян

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bivol

Перото и гласът на Северозапада ни напусна

Стоян Николов-Торлака почина на 43 „Защо, бе, Торлак, този път нищо не каза!“ – така …