Начало / Читатели / Първа книга за писателя Константин Константинов

Първа книга за писателя Константин Константинов

Огнян СТАМБОЛИЕВ

Българското литературознание е все още в дълг пред редица наши големи автори. Особено към тези от периода между двете войни, част от които по идеологически и конюнктурни причини бяха доскоро пренебрегвани и недооценени. Следя литературата и книгоиздаването в северната ни съседка и бих казал, че тамЭписателите от това време винаги са били в полезрението на румънската критика и литературознание – нещо повече: били са изучавани в гимназиите и университетите, докато у нас положението е малко по-различно. Затова днес всяка книга за някой тези автори предизвиква голям интерес. А  когато е написана така задълбочено и сериозно, като въпросната, може, без съмнение, да се оцени и като приносен труд. Младата Мира Душкова, доктор на филологическите науки от Русенския университет, ми беше известна като оригинална поетеса и автор на някои критики в печата. Книгата й  „ Semper Idem/ Винаги същият/: Константин Константинов. Поетика на късните разкази” ме респектира. За този първокласен български белетрист / без съмнение, забележителен майстор на психологическия разказ и блестящ стилист/ и мемоарист, известен предимно с „градските” си разкази и споменната книга „Път през годините”, мисля, културната ни публика знае сравнително малко. След 1944 година е обявен за „буржоазен автор” / недоразбран и  несправедливо критикуван от марксисткия печат заради романа си „Кръв”/ 1933/ за атентата през 1925/ и реабилитиран макар и частично  след 1956.

През тези години превежда вдъхновено редица значими творби от класиката /  „Мадам Бовари”, „Война и мир”, „Капитанската дъщеря”/, но като автор е под забрана. През 80-те широката публика го преоткри след новите издания на разказите и някои от есетата и пътеписите му и особено след  филма „Хотел Централ”/1982/ с Ирен Кривошиева, създаден по разказите му „ Ден по ден” и „През стената”. А след  преврата от 1989 г. излязоха и  неговите много интересни и ценни „Неиздадени спомени” / 2011/.

В центъра на изследването са сборниците с разкази „Трета класа”/ 1936/, „Ден по ден”/ 1938/ и „ Седем часът заранта”/ 1949/, разгледани от авторката като единна художествена система. Д-р Мира Душкова представя пълно и цялостно поетиката на Константин-Константиновия разказ в едно перфектно структурирано и  композирано изложение. Дори само изброяването на най-важните части от монографията като: „Литературният дебют на К. Константинов”, „К. Константинов и българският канон / 1945-1947/, „Хроника на непримиримостта”, както и частите от затворения / иманентен / прочит: „Пространство и време”, „Динамика на образите”, „Типология на имената”,  говори за сериозността и значимостта на този литературоведски труд. Приложеният от авторката първи подробен животопис на писателя е ценно допълнение към книгата, както и твърде интересният раздел за рецепцията на творчеството му преди, след войната и в наши дни. На този значителен и позабравен български автор, който заслужава да бъде четен и издаван.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …