Начало / Свят / Бивш войник спечели „Hemingway Foundation/PEN Award”

Бивш войник спечели „Hemingway Foundation/PEN Award”

Кевин Пауърс, ветеран от войната в Ирак, спечели наградата „Hemingway Foundation/PEN Award”, съобщи „USA тoday”. Той беше отличен за своя роман „The Yellow Birds”, който разказва за двама приятели от малък град, изпратени да служат в Ирак. Призът, даван от фондацията на името на Ърнест Хемингуей, е за дебютен роман и осигурява парична премия от 8 000 долара.

Пауърс твърди, че целта на книгата му е да покаже на читателите каква е истинската обстановка по време на война. Той допълва, че книгата му има биографични елементи. На въпрос дали книгата му е антивоенна, той отговаря: „Не искам да правя едва ли не политическо изявление, но мисля, че всяка книга, чиято тема е войната, е антивоенна”.

Кевин Пауърс, 32 годишен, е постъпил в армията на САЩ на 17-годишна възраст. Бил е картечар в Ирак през 2004 и 2005 г. След връщането си от там завършва образованието си в университетите „Virginia Commonwealth University” и „University of Texas”. Той планира да продължи да пише, като предстои да публикува колекция поеми. Сега живее във Флоренция със своята съпруга, която учи за моден дизайнер.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …