Начало / Автори / 125 години от рождението на Ран Босилек

125 години от рождението на Ран Босилек

Докторът по право съчетава рядката дарба на лирик, прозаик и талантлив преводач

 

Авторът на едни от най-музикалните детски стихотворения и на едни от най-добрите преразказани български приказки – Ран Босилек, е роден на 26 септември 1886 г. Габровецът Генчо Негенцов влезе в литературната история с „Гарван грачи на комин“, „Я кажи ми, облаче ле бяло“, „Косе Босе“, „Патиланци“. Под негова редакция излизат детските списания „Светулка“ и „Детска радост“, вестник „Врабче“.

Пишещият за деца адвокат, защитил докторат по право в Брюксел, е явление в българския литературен живот. Негова е фразата „Във всяко дете живее душа на поет“. От десетилетия всяко българско дете израства с неговите произведения – като се започе от залъгалките за най-малките, всеки малчуган знае наизуст творби на Ран Босилек, без да подозира изобщо, че той е авторът им. Най-звънливата детска поезия и проза е излязла изпод майсторското му перо, като я чете, човек се чуди какви ли са били адвокатските му пледоарии.

Ран Босилек е един от авторите, които съчетават рядката дарба на лирик, прозаика, както и на талантлив преводач. Голямото му по обем творчество за деца е представено в десетки издания и сборници. Зад майсторските му произведения прозира една вечна литературна истина – за деца се пише много по-трудно, отколкото за възрастни. Умеят го само онези избраници, които успяват да запазят детската си сетивност и в зрелостта си.

Генчо Негенцов умира на 8 октомври 1958 г. в София, след като е създал качествената българска детска книга и е „заредил“ подрастващите с огромно количество блестяща поезия и проза.

Книгите на Ран Босилек тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …