Начало / Автори / 115 години от рождението на Франсис Скот Фицджералд

115 години от рождението на Франсис Скот Фицджералд

Писателят с белите панталони превърна живота си в шумно парти, описа го и изгоря в него

 

Най-знаковият писател от ерата на джаза днес, 24 септември, щеше да навърши 115 години, припомня flavorwire.com.

Авторът на „Великия Гетсби“ и „Нежна е нощта“ живя само 43 години, но го насити с емоции като за 103. Интензивният му живот му даде богат материал за книгите му. Помага и съдбата, която го срещна със Зелда Сеър и превръща живота му в парти, в което еуфорията се редува с тежки алкохоли пропадания, а махмурлукът след тях ражда едни от най-хубавите американски романи.

Двамата „изгарят“ в живота си на скорост – той, алкохолно зависим, уволнен от Холивуд заради непродуктивност, изгасва през 1940 г. в апартамента на своя приятелка. Осем години по-късно тя загива при пожар в психиатричната клиника, където е настанена заради шизофренията си.

Личната им трагедия бива описана и от двамата. Той я разказва в “Нежна е нощта”, тя в единствения си роман “Запази ми този валс”.

“Понякога е по-трудно да се лишиш от една мъка, отколкото от едно удоволствие”, пише Фицджералд.
“Не искам просто да живея – искам първо да обичам, а между другото да живея”, отоваря му задочно Зелда.
„В нейния глас звънтяха пари“, казва той.

С един от първите си хонорари писателят си купува бели панталони – символ на богатство и благополучие. С тях скача в света на богатите, прославя провинциалния тогава френски курорт Ница, в който пилее пари и танцува със Зелда до зори. Самоунищожителната му младост му позволява да прозре, че животът е “една прогресия, водеща към рецесия”, и го отвежда до гениалния финал на романа му “Великият Гетсби”: „Тъй се борим с вълните, кораби срещу течението, непрестанно отнасяни назад в миналото.“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …