Начало / Интервюта / Носителят на „Пулицър” Джонатан Уийнър: Цял живот се борим срещу съдбата да сме смъртни

Носителят на „Пулицър” Джонатан Уийнър: Цял живот се борим срещу съдбата да сме смъртни

Всички древни истории са за покоряването на смъртта – Адам и Ева, Гилгамеш, китайските императори са искали да живеят вечно

 



Носителят на американската награда „Пулицър“ Джонатан Уийнър представи книгата си „Странната наука за безсмъртието” в петък вечерта. Преди премиерата той даде кратко интервю за БНТ, в което отговори на въпроса каква е причината да изследва възможността за вечен живот.
Уийнър е професор в Колумбийския университет, където обучава как се пише за наука и медицина. През 1995 г. печели „Пулицър” за нехудожествена литература за книгата си The Beak of the Finch: A Story of Evolution in Our Time, посветена на работата на двама учени на Галапагоските острови. През 2000 г. книгата му Time, Love, Memory за генетичното разбиране за любовта, обучението, паметта и остаряването е номинирана за научната награда „Авентис”.

►Защо сте така обсебен от темата за безсмъртието?
Мисля, че всички сме обсебени от това. Някак си в момента, в който осъзнаем, че сме смъртни, започваме да се борим срещу тази съдба. Всички древни истории са за покоряването на смъртта – Адам и Ева, Гилгамеш, китайските императори са искали да живеят вечно. Мечтата винаги е една и съща. Мечтата е безсмъртна.
Това, което се е променило сега е, че учените започнаха да разбират стареенето по-добре и се опитват да забавят или дори да обърнат процеса.
Има нещо красиво в това да разбираш. Има нещо красиво в това да гледаш локва и да виждаш дъжда, който е паднал в нея. Това променя моето отношение към живота. Чувствам се щастлив, че мога да оценя науката и културата, защото и двете обогатяват живота ми.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …