Начало / Свят / Европейският парламент ще прочиства детски класики от дискриминационни елементи

Европейският парламент ще прочиства детски класики от дискриминационни елементи

Европейският парламент е решил да прочисти от дискриминация и остарели клишета класическите детски книжки, съобщи „Ди пресе” като се позова на „Дейли мейл”. В ироничен коментар австрийското издание изрежда романи като „Питър Пан”, „Пипи Дългото чорапче”, „Мечето Падингтън”, „Петима приятели”, които би трябвало да паднат първи жертва на новата антидискриминационна политика.

Проблемът в тези книжки според Брюксел е, че нарушават равноправието на половете. Например внушават, че добрите момиченца само си играят с кукли, а момченцата си строят дървени колибки.

Според „Ди пресе”, ако антидискриминационна политика посегне на детската литература, няма да остане нищо от нея. За редакторите от медията експертите не са чели достатъчно книжки и имат нужда от консултация с психолог.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …

2 Коментари

  1. „Не от висотата,от низостта ми се гади“,казва Атанас Далчев.А т.н „прочистване“,което се кани да прави Европейският парламент на детската класика, е висша форма на дискриминационна низост..Не ни стига изкуствено наложената световна икономическа криза,че сега и тази дивотия…“Един ден,след като е посетил Луната,човек ще обиколи и други планети.И тогава ще види колко хубава е била Земята и ще разбере,че е живял в рая,но не е знаел и не е оценил това.“/Атанас Далчев/.Но аз се страхувам,гопода от Брюксел,че геноцидните мерки спрямо детството на света,лишавайки го от право на избор,е поредната манипулация,целяща обезличаването на човешката личност,превръщайки я в безгласен изпълнител на шепа самозабравили се „властелини на света“.

  2. Гроздана

    Когато започнах да чета приказки на сина ми, вече не ми звучаха толкова приказно, както , когато аз бях дете. Толкова страшни и дискриминационни послания носят у себе си.
    Има нужда от поне една страничка ( написана към децата като предисловие в забавен стил), която да обясни, че книгата е създадена ….еди кога си и тогава хората са мислили еди как си….или …нещо подобно.
    Ако предисловието е кратко или картинно и забавно – дори децата ще искат да го прочетат. Но в никакъв случай оригиналът на автора не бива да се осакатява!