Начало / Свят / Орхан Памук е отличен с Ордена на почетния легион

Орхан Памук е отличен с Ордена на почетния легион

Известният  турски писател Орхан Памук беше удостоен с най-висшата награда на Франция – Ордена на почетния легион, предаде „Фокус”, цитирайки  ИТАР-ТАСС.

Наградата е връчена от министъра на културата на Франция Орели Филипети, който отбеляза „новаторския стил и авангардните възгледи” на Памук, като съобщи, че към днешния ден в света да продадени повече от 11 милиона екземпляра от неговите книги. В родината на Молиер особено импонират политическата позиция на турския писател. „Вие не се изплашихте да се противопоставите срещу заглушаването на Историята, не се изплашихте да се окажете сам, повдигайки своя глас в защита на отдадените на забвение”, заявява Филипети.

Орхан Памук стана един от малкото представители на турската интелигенция, открито признали арменския геноцид в Османската империя.

Орденът на почетния легион е френски национален орден (организация), учреден от Наполеон Бонапарт на 19 май 1802 г. по примера на рицарските ордени.Съгласно кодекса на Почетния легион тази почетна организация има статут и права на юридическо лице. Принадлежносттта към ордена е висш знак за отличие, почит и официално признание за особени заслуги във Франция.
Приемането на членове на ордена се осъществява за изключителни военни или граждански заслуги от президента на Френската република, който по длъжност е Велик майстор на ордена.

Свързани заглавия
Орхан Памук с награда от Китай за най-влиятелен световен писател
Орхан Памук: 30 години пиша проза, но все стигам до задънена улица
Орхан Памук спечели датската награда „Сонинг” за 2012 г.
Орхан Памук: Вече не плача, че не напредваме към Европа
10 красиви сгради, вдъхновени от книги
Орхан Памук: Моите преживявания като читател и писател се преплитат

Книги от Орхан Памук тук

Прочетете още

16000696

„През август ще се видим“ – романът, за който Маркес забрави

Смъртта прави всеки ръкопис скъпоценен Габриел Гарсия Маркес дописва през 2004-а една своя книга, която …