Начало / Свят / ЕК притиска Франция да вдигне ДДС върху е-книгите

ЕК притиска Франция да вдигне ДДС върху е-книгите

Европейската комисия иска Франция да вдигне ДДС върху електронните книги, съобщи thebookseller.com. Страната трябва да съобрази данъка с решение, взето от Европейския съд. Това ще засегне и пазара на Люксембург, където са преместили централите си книготърговци като „Амазон”, „Barnes & Noble”, „Kobo” и „Bilbary”, заради по-ниските данъци.

От ЕК възнамеряват да дадат на Франция месец, за да вдигне таксите. Както е известно, тази година Франция намали ДДС на е-книгите от 19,6% на 7%. В Люксембург от 15% стана на 3%. За сравнение, във Великобритания същия данък е 20%. От комисията твърдят, че следят действията на Франция и Люксембург по този въпрос от юли месец. Освен това предупреждават, че ако тези държави не се съобразят, ги чакат жестоки глоби.

Решението на ЕК допълнително усложнява и досега обърканата ситуация с различното ДДС в различните страни. То идва само дни, след като „Амазон” съобщи, че започва преговори с британските издателства затова да им взима 20% данък ДДС, като разпространява книгите им – такъв, какъвто отговаря в страната, в която се намират те.

Въпросът за ДДС върху е-книгите е сложен, тъй като Европейския съюз не може да определи точна дефиниция на „електронна книга”. Според ЕС, понятието е „противоречиво”. „Дефинирането на електронните книги и определянето на ДДС върху тях става все по-трудно заради увеличаващата им се функционалност (музикални и видео файлове, активни линкове и т.н.). Заради напредването на новите технологии, приликите между един продукт в електронен или печатен формат са все по-незабележими”.

Свързани заглавия
Франция отложи вдигането на ДДС върху книгите до 1 април
Британското правителство няма да променя ДДС върху е-книгите
Фъргъл Тобин, президент на Федерацията на европейските издатели: Да се облага книгата означава да се взема данък от четенето
Испания увеличи ДДС върху е-книгите

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20220531090536-62961a21d287403399e5d5a3jpeg

Новата книга на Джон Гришам – от класацията на „Ню Йорк Таймс“ вече и на български

Художествена литература 1. „Спаринг партньори“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „Никога повече“ от …