Начало / Свят / Франция отложи вдигането на ДДС върху книгите до 1 април

Франция отложи вдигането на ДДС върху книгите до 1 април

Френският парламент взе решение да отложи вдигането на ДДС върху книгите от 5,5% до 7% до 1 април, пише thebookseller.com. Първоначално решението беше това да се случи веднага след нова година. Отлагането е с цел да се даде повече време на индустрията да се приспособи.

Макар в бизнеса да имаха огромно желание ДДС да остане 5,5%, тяхното искане беше отхвърлено. Целта на мярката е подобряване на състоянието на бюджета на страната. От Асоциацията на френските търговци на книги заявиха, че съжаляват за вдигането на ДДС, но смятат, че това няма да окаже сериозни влияние върху книжарниците.

Френският министър на културата Фредерик Митеран обяви, че ще бъдат взети серия от мерки за подпомагането на независимите книжарници. Те ще бъдат изготвени от специален комитет, който ще обсъжда бъдещето на сектора. Какви мерки ще бъдат взети ще стане ясно в края на март. Комитетът ще дискутира въпроси като финансиране, маржове, паричен поток, обществена финансова подкрепа и др.

Отделно, регионалния съвет на Париж ще отдели 250 000 евро от бюджета си за 2012 г., за да бъдат подпомогнати независимите книжарници да се приспособят към по-високия ДДС.

Свързани заглавия
Френските книжари са недоволни от вдигането на ДДС върху книгите

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …