Начало / Автори / Стиг Ларшон е бил военен инструктор в Африка

Стиг Ларшон е бил военен инструктор в Африка

 


Неизвестна страница от живота на известния шведски писател Стиг Ларшон, автор на трилогията „Милениум”, излезе наяве. Джон Хенри Холмберг, близък приятел на Ларшон, събщава в послеслова на новата си книга, че той е пребивавал една година в Африка като военен инструктор. Известният с левите си убеждения писател е бил в състава на Еритрейския народен фронт, който се е борел за освобождение от Етиопия с подкрепата на СССР. „1977 беше драматична година. Стиг прекара част от нея в Еритрея, където е имал контакти с марксисткото освободително движение и е помагал на жените на партизаните да се научат да стрелят с гранатомети”, пише Холмберг в книгата си, която се продава в комплект с колекционерското издание на „Милениум”.

Холмберг пише още че, Ларшон се върнал в Европа, защото имал възпаление на бъбреците и трябвало спешно да се лекува. В родината си постъпил на работа в пощата и заживял с дългогодишната си приятелка Ева Габриелшон. Заради многобройните смъртни присъди, издадени от десните революционни фракции, Ларшон не се оженил. По-късно той започнал работа в Шведската телеграфна агенция като графичен дизайнер и след това прописал.

Новината, че е бил военен инструктор, взриви неговите почитатели в Обединено кралство, съобщават всички английски медии. Книгите на Ларшон се радват на издателски бум – над 40 млн. копия са продадени досега от трилогията. Преди няколко дни баща му и брат му съобщиха, че четвъртият му роман от поредицата е готов, но заради проблеми с авторските права книгата му едва ли ще види бял свят. Именно дългогодишната спътница на Ларшон Ева Габриелшон има претенции за собствеността на текстовете.

Стиг Ларшон почина от сърдечен удар през 2004 г. на 50 години преди книгите му да се превърнат в бестселъри.
Фото:arts.nationalpost.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Кратка история на Русия_корица

Русия, познатата и непознатата

По книжарниците излезе „Кратка история на Русия“ – въведение в руската история и култура от …