Начало / Джоан Роулинг е носител на новата награда „Ханс-Кристиан Андерсен”

Джоан Роулинг е носител на новата награда „Ханс-Кристиан Андерсен”

 


Дж. К. Роулинг, най-влиятелната жена в Обединеното кралство за тази година , вече е носител и на новата литературната наградата „Ханс-Кристиан Андерсен”, съобщиха световните медии. Създателката на Хари Потър прибавя към сметката си още 500 000 датски крони (60 000 паунда). Церемонията по удостояването й с престижната награда се състоя в Одензе, родното място на великия датски писател Ханс-Кристиан Андерсен . Лично датската принцеса Мари й връчи приза и чека.

„Чувствам се смирена и много поласкана да получа тази прекрасна и много, много тежка награда. Ханс-Кристиан Андерсен е писател, пред когото аз благоговея, защото неговото авторство е толкова необикновено, че надхвърля представите за писателското творчество”, каза Джоан Роулинг.

Призът се дава на писател, чиято работа се доближава до тази на гениалния датски разказвач. Хари Потър, Хагрид и Дъмбълдор имат трайно присъствие в съзнанието на децата и могат да се сравняват с Малката русалка или Палечка на Андерсън, смята журито. Общото между Роулинг и Андерсен е, че техните творби са вдъхновители на огромните детски паркове – Андерсен в Шанхай и магьосническият свят на Хари Потър в Орландо, Флорида.

Наградата, която Роулинг получи не трябва да се бърка с традиционната награда (медала) „Ханс-Кристиан Андерсен”, често наричана „Нобелова награда за детска литература”. Неин носител тази година е британският писател Дейвид Алмънд , отличен за цялостен принос в областта на детската литература.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …