Начало / Давид Гросман с Наградата за мир на Франкфуртския панаир на книгата

Давид Гросман с Наградата за мир на Франкфуртския панаир на книгата

 

Израелският писател Давид Гросман бе отличен със специалната Награда за мир на Франкфуртския панаир на книгата. Призът се дава от Федерацията на издателите и книжарите от 1950 г. за творби, които носят послания за мир и надежда. Мотивите на журито са затова, че Гросман „активно работи за помирението на израелците и палестинците”.

„Хората не са обречени да бъдат жертви на обстоятелствата. Хората имат право на избор. Ти стоиш пред Голиат- всекидневната омраза и нямаш дори прашка, но ти си Давид.” , заяви Йоахим Гаук, бивш протестански пастор и политически активист, при тържественото връчване на наградата във франкфуртската катедрала „Св. Паул” в присъствието на настоящия президент на Германия Кристиан Вулф и бившия Рихард фон Вайцзекер.

„Надявам се, че моята страна – Израел – ще намери сили да напише историята си отново и отново,“ заяви 56-годишният писател при приемането на наградата – Представете си един млад човек в началото на живота си, с всичките му надежди, с огъня, с желание му за живот, с откровеността, смеха… И така са хиляди и хиляди други израелци, палестинци, ливанци, сирийци, йорданци и египтяни, които са загубили живота си в този конфликт и продължават да губят”. Синът на Гросман е убит от ракета на „Хизбула” през 2006 г., но каузата му за примирие в региона не е провокирана от личната му драма.

Нобеловият лаурет за тази година Варгас Льоса също е носител на Наградата за мир на Франкфуртския панаир на книгата през 1996 г. Сред победителите са и Орхан Памук (2005),Сюзън Зонтаг (2003), Амос Оз (1992) Вацлав Хавел (1989), Астрид Линдгрен (1978), Херман Хесе (1955), Алберт Швайцер (1951). Наградата е придружена и с чек за 25 000 евро.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …