Начало / Любопитно / Книги, които трябва да се изучават в училище

Книги, които трябва да се изучават в училище

Учебната година скоро започна. Това отново поднови безкрайните дискусии относно това кои книги трябва да се изучават в учебните заведения. Маделин Кръм от huffingtonpost.com предлага 9 творби, които според нея трябва да влязат в учебните програми.

„След мръкване” от Харуки Мураками. Книга от профилиран автор, написана на достъпен, модерен език.

–  „Love in a Fallen City” от Айлийн Ченг. Творба от една от най-авторитетните китайски писателки. История за любов, семейство и всекидневие в Шанхай през 40-те на ХХ век.

–  „July’s People” от Надин Гордимър. Книга за края на Апартейда. Разказва за социалните несправедливости.

„Сто години самота” от Габриел Гарсия Маркес. Жалко е, че Маркес не се учи в училищата. Неговият магически реализъм ще влез под кожата на младите хора. А това е една от най-добрите му книги.

–  „Q&A” от Викас Сваруп. Тази творба на Сваруп не отстъпва на по-известната му „Беднякът милионер”. Разказва за проблемите в Индия.

–  „Името” от Джумпа Лахири. Лахири е носителка на „Пулицър”. В тази нейна книга са описани проблемите на един млад човек, което би се вписало в представие на учениците.

–  „Lives of Girls and Women” от Алис Мънро. Изненадващо е, че Мънро не се учи в училищата, поне в Америка. Нейното творчество предлага задълбочен анализ на любовта, порастването и женската психика.

–  „A Small Place” от Джамейка Кинкейд. Тази книга говори за важен въпрос като колонизацията. Освен това е написана прекрасно.

–  „Името ми е Червен” от Орхан Памук. Памук пише за разликите между източната и западната култура – универсална тема. А в това негово произведение има и философски мотиви.

Предлагаме да споделите във форума ни кои български и чужди произведения според вас трябва да се изучават в училище. Екипът на lira.bg номинира следните автори и произведения:

–    романите на Роалд Дал – неповторими сюжети и герои на един гениален разказвач. Никой не би могъл да подреди ценностната система на един млад човек без усилие, както би го направил Дал с няколко забавни четива

–    романите на Ерих Кестнер – дават отговори на вечните въпроси на всяко порастващото дете. Никой не се чувства аутсайдер, след като е прочел Кестнер

–    „Мартин Идън” от Джек Лондон – вдъхновяваща история, която всеки млад човек трябва да познава.

–    „Да убиеш присмехулник” от Харпър Лий – най-американската книга, казваща всичко за белите и чернокожите обитатели на САЩ. Най-добрият учебник по толерантност

–    Разказите на Антон Чехов – майсторската му ирония би трябвало да е заразителна за учениците. Ако на някого му се струва неподходящ за подрастващи, предлагаме като резервен вариант Илф и Петров, и по-точно „Златният телец”

–    „Децата на Арбат” от Анатолий Рибаков – За да не се повтори никога описаното мракобесие на злодея Сталин

–    Дневникът на Ане Франк – книга, която казва всичко за чудовищните престъпления на Хитлер и нацистките му последователи. При това тийнейджърите ще я научат от връстник

–    „Големите надежди” от Чарлс Дикенс – младостта, любовта и тежките удари, свързани с тях, потопени във викторианска атмосфера. Като махнем драпериите, проблемите днес са си същите

–    „Скрития дар” от Джериес Авад – вечните стойности на живота, преразказани по приказен начин. Обсъждането на приказките ще гарантират дисциплината в час

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …

4 Коментари

 1. Светлана

  Властелинът на пръстените

 2. Мариана

  На изток от рая на Стайнбек. Велик роман, събрал всичко в себе си. Интересен и поучителен както от гледна точка на качествена литература, така и като философия за живота и хуманизъм. Не мисля, че един млад човек на 17-18 години, би се затруднил се него, само ще бъде обогатен.

 3. Борислава

  „Атлас изправи рамене“ на Айн Ранд.

 4. И отново произведения, които не са български… Не смятате ли, че в училище трябва да се изучават само български произведения. Толкова много такива отпаднаха. Не се изучават с право. Не мисля, че един „Хари Потър“ може да научи децата ни един ден да уважават страната си и творците, които са писали за нея.
  Също така искам да добавя, че „Малкият принц“ се изучава. Не целият, но отказ от него.