Начало / България / Дафинка Станева спечели наградата „Стефан Калев”

Дафинка Станева спечели наградата „Стефан Калев”

Носител на наградата „Стефан Калев” за 2012 г. е Дафинка Станева от Кайнарджа, представител на силистренската група автори „Реката и приятели”, съобщи dulovo.bg. Тя получи статуетка, грамота и парична награда.

В седмото издание на конкурса участваха 19 автори от Североизточна България. Началото му е поставено през 2000 г., две години след кончината на Калев. Идеята на организаторите от читалище ”Никола Вапцаров” е през две години да се организира състезание за новоиздадени поетични книги. Според тричленното жури с председател шуменският издател Славчо Николов тази година е било истинско изпитание да се определи победителят. Станева е отличена за книгата й „Българска рапсодия”.

Поетесата е родена през 1957 г. в Пловдив. От 1968 г. живее в Добруджа. Преподава български език и литература в училището в с. Кайнарджа. Инициатор е на поставянето на паметник на Екатерина Велика през 2009 г. Автор е на стихосбирките „Дар от крилете на Икар” и „Душа на кръстопът”. Член на Съюза на писателите на Русия, носител на награда „Грибоедов”, става ясно от визитката й в „Литературен свят”.

Фото: bgdiaspora.h3b.ru

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …