На фокус
Начало / Спаркс – писателят, който чете

Спаркс – писателят, който чете

Никълъс Спаркс е автор на 15 романа. Любимите му теми са любовта, вярата и християнските ценности. Роден е през 1965 г. в Омаха, Небраска. След като завършва висшето си образование работи като келнер, брокер и реставратор. Само на 23 години Никълъс Спаркс се влюбва от пръв поглед и се омъжва за Кати, с която днес са родители на пет деца. Упорит и амбициозен, Първите му две книги са неиздаднени.
Никълъс Спаркс

Въпреки отказите от издателствата авторът не се отказва от мечтата си да стане писател. Третият му роман е купен от водещо американско издателство. От този момент кариерата му тръгва стремително нагоре. Но професионалните успехи се редуват с житейски драми. Родителите му умират при трагични инциденти, сестра му губи продължителната битка с рака, а скоро след раждането на сина му Ландън става ясно, че детето страда от рядка болест.
Спаркс приема философски уроците на съдбата и ги втъкава в книгите си. Историите, които разказва, са вдъхновени от реални личности и събития в неговия живот. Голяма част от героите на Никълъс носят имената на членове на семейството му и негови приятели. Действието в някои от романите му се развива в малкото градче Ню Бърн, Северна Каролина, в което авторът живее от години.
Никълъс Спаркс е любимец и на Холивуд. Екранизирани са шест от неговите романи, а филмовите права на други три са закупени.
Интересен факт е, че според списание „Форбс” Никълъс Спаркс е един от най-добре платените автори в света, а „Пийпъл” го коронова за най-секси автор в света. Писателят чете около 125 книги годишно, има черен колан по таекуондо, а спортните му занимания включват и всекидневен крос. Спаркс и негов приятел основават училище, което авторът спонсорира.

Прочетете още

245167_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 юни – 9 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Харесвате го по-мрачно от Стивън Кинг 2. Възмездие от Крис Картър 3. Моят …