Начало / Бащата на американската литература

Бащата на американската литература

 

Марк Твен е литературен псевдоним на Самюъл Лангхорн Клемънс. Роден е на 30 ноември 1835 г. във Флорида, Мисури. Бащу му е робовладелец, но работи като мирови съдия и адвокат. През 1848 г. младият Твен е принуден да започне да работа в печатница. През 1851г, публикува статии и хуморески за вестник „Ханибал Джърнал“, собственост на брат му Орайън. 18-годишен Твен напуска вестника и работи като печатар в Ню Йорк, Филаделфия, Сейнт Луис и Синсинати. Самообразова се в обществените библиотеки. На 22 години се завръща в Мисури и започва да работи като лоцман по река Мисисипи до началото на Гражданската война през 1861г.
Проявява интерес към парапсихологията и научните открития. Здраво приятелство го свързва с Никола Тесла. През 1909 г. лично Томас Едисон снима филм за него в Рединг, Канектикът. През същата година Твен прави пророческото си изказване: Дойдох с Халеевата комета през 1835 г. Следващата година тя идва отново и очаквам да си отида с нея. Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата комета. Всевишния без съмнение е казал: „Ето две необясними явления; дойдоха заедно, трябва и да си отидат заедно“.
Предсказанието му се сбъдва. Твен умира от сърдечен удар на 21 април 1910 г., само ден след най-близото приближаване на кометата до Земята.

Марк Твен е обявен от Уилям Фокнър за баща на американската литература, Хемингуей в „Зелените хълмове на Африка“ пише: “Цялата съвременна американска литература произхожда от една книга на Марк Твен, наречена “Хъкълбери Фин”. Критиката го определя като най-големия американски хуморист. Негова е заслугата в литературата да се въведе разговорния език на южните щати. Приключенията на Том Сойер“, „Приключенията на Хъкълбери Фин“ и „Принцът и Просякът“ са знаменитете му творби.
Твен е водел активен масонски живот в ложа „Полярна звезда”, Ориент Сент Луис.

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …