Начало / България / „Загадката Людмила Живкова” ще бъде представена в „Хеликон-България”

„Загадката Людмила Живкова” ще бъде представена в „Хеликон-България”

„Загадката Людмила Живкова” ще бъде представена на 1 октомври, понеделник, от 18 ч в столичната книжарница „Хеликон-България”. В същия ден пълната биография на дъщерята на бившия комунистически лидер Тодор Живков ще бъде на книжния пазар. Автор на книгата е журналистът Крум Благов.  

Книгата разкрива кой е бил политическият враг № 1 на Живкова, къде среща мъжете в живота си, как йогата спасява зрението й, какви сведения са събирали за нея Държавна сигурност (ДС) и Управлението за безопасност и охрана (УБО). И още: кой назначава Ванга за научен сътрудник, откъде КГБ научава сънищата на Живкова, каква е причината за смъртта й. Авторът има амбицията да разбули много неизвестни и крити досега факти за една от най-спорните и противоречиви личности в новата ни история.

Биографията е написана въз основа на документи от Централния партиен архив, архива на ДС, интервюта със съученици, приятели, състуденти, сътрудници на Живкова (началник ътна кабинета й, секретарката й, шофьорът й и охраната), с висши ръководители на държавата и БКП като Александър Лилов и Стоян Михайлов, с резидента на КГБ в София и западногерманския издател на Живкова.

„Загадката Людмила Живкова”  е издание на „Репортер”.

Людмила Живкова (1942-1981) е била член на Политбюро на ЦК на БКП, председател на Комитета за култура (с ранг министър на културата) и народен представител. Завършила е история в Софийския университет (1965) и история на изкуството в Москва (1970), има специализация в Оксфорд.
След тежка автомобилна катастрофа през 1973 г. се увлича по източни философии и езотерични учения, сприятелява се с пророчицата Ванга и това обяснява появата на множество легенди за нея. Живкова е критикувана за амбициозните й културни проекти, които гълтат огромни държавни средства. Тя е инициатор на честването „1300 години България“, организатор е на Международната детска асамблея „Знаме на мира“ под егидата на ЮНЕСКО и построяването на комплекса „Камбаните“ в София и на Националния дворец на културата.
Живкова е сред най-привилегированите в България, благодарение на статута й, който следва от факта, че е дъщеря на Първия. Това й осигурява екстри и материални придобивки, които са немислими за българските граждани, живеещи в изолация от външния свят и манипулирани с подбрана от държавните цензори информация.
Преждевременната смърт на „първата дама в държавата” е обвита в мистерия от множество слухове. Съществуват версии за политическо убийство, самоубийство, дълго прикривана болест, злополука в банята, мозъчен кръвоизлив.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Cover-atlantekspres

Целта не оправдава средствата, целта ги създава

Юлия ПЕТКОВА „Атлантически експрес“ на Георги Тенев е в книжарниците с логото на „Колибри“ Толкова …

3 Коментари

  1. В коя от всички книжарници на Хеликон в София ще бъде представянето на книгата? Бихте ли уточнили адреса? Благодаря!

  2. „Хеликон – България“ – Адрес: гр. София,бул „Цар Освободител“ 4 /фоайето на гранд хотел България/

    тел: 02 4604063