Начало / България / Слав Петков с наградата „Яна Язова”

Слав Петков с наградата „Яна Язова”

Слав Петков е отличен с първа награда от Националния литературен конкурс „Яна Язова” за разказа си „Кошмар”, съобщи postoyanstvo1856.alle.bg. Втора награда получи Мария Гюзелева от Елхово за “Как се избира подарък за Ангел”. Третото място е за Магдалена Борисова от Елена за разказа й “Гореща кръв”. Албена Бориславова от Лом е носител на специалната награда с разказа си “Циганска нощ”.

Председател на комисията на шестото издание на конкурса беше Петър Величков – най-големият познавач на живота и творчеството на Яна Язова, а членове – Кристина Павлова и Йорданка Маринова.

Победителят Слав Петков е роден в Пловдив през 1986 г. Преподава френски език в СУ „Св. Климент Охридски”. Любопитно е, че пише на френски. Неговата книга „Ce soir, la dentelle…” („Тази вечер, дантелата…“), посветена на Яна Язова, излезе преди няколко месеца на книжния пазар във Франция.

Националният литературен конкурс „Яна Язова беше част от програмата на конференцията по отбелязване на 100-годишнината от рождението на писателката, съобщи mont-press.com. В нея участваха специалисти по нова българска литература и изследователи на творчеството на Язова.

Свързаните с честването инициативи бяха обявени от проф. Хилде Фай. Тя е автор на идеята за създаване на Дунавски културен център в Лом. Според нея литературните произведения на родената в Лом поетеса трябва да бъдат част от световната литература. Първа стъпка към популяризирането й е издаването на академичен сборник, което се очаква до края на тази година.

Свързани заглавия
Слав Петков, автор на „Ce soir, la dentelle…”: Яна Язова има много специално място в сърцето ми

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

drag1

Огнедишащи книги за радост на най-малките

Всяко дете ще се зарадва, ако от корицата го гледа… дракон Почти митичните създания се …

Един коментар

  1. „През 30-те и началото на 40-те години на ХХ век Яна Язова е сред най-популярните имена в националния културен живот. В този период тя е изключително продуктивен автор: прави три стихосбирки („Язове“, 1931; „Бунт“, 1934; „Кръстове“, 1934), публикува два романа („Ана Дюлгерова“, 1936; „Капитан“, 1940), пиеса („Последният езичник“, 1940), ред текстове за деца, пътеписни скици, есета, критически опити, статии. Освен това превежда и върши организационна и редакторска работа за няколко периодични издания.