Начало / Свят / Украйна е на последно място в Европа по тиражи на книги

Украйна е на последно място в Европа по тиражи на книги

Броят на издаваните в Украйна книги се срина до една книга на човек годишно, съобщи novostiliteratury.ru.

Медията цитира статистика, според която през 2008 г. са били отпечатани 58 млн. книги, през 2009 г. – 49 млн., през 2010 г. – 45 млн., а през 2011 – 47 млн. Тази година тиражите са били намалени с още 15%.

За сравнение в Русия на човек се падат 5 книги годишно, в Беларус – 4,5, а в Европейското икономическо пространство – 7. По този показател по-малко от 2,5 книги на човек се смятат за долна граница, под която пада интелектуалното ниво на населението.

Украинските издатели потвърждават цитираните данни – в последните 2-3 години драстично са намалели тиражите не само на книгите на украински, а и въобще написаните произведения на местните писатели. Основната причина според тях е липсата на държавна програма за подкрепа на книгоиздаването и нефинансирането на библиотеките. Такива програми отдавна съществуват в Полша и Русия, например.

В същото време в Украйна се увеличава броят на книгите, отпечатани на руски език – с цели 75,8%. От общия брой издания тази година 61% са на украински, а 28% – на руски. Останалите са на чужд език.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …

Един коментар

  1. А при нас колко е този покзател?