Начало / Свят / Украйна е на последно място в Европа по тиражи на книги

Украйна е на последно място в Европа по тиражи на книги

Броят на издаваните в Украйна книги се срина до една книга на човек годишно, съобщи novostiliteratury.ru.

Медията цитира статистика, според която през 2008 г. са били отпечатани 58 млн. книги, през 2009 г. – 49 млн., през 2010 г. – 45 млн., а през 2011 – 47 млн. Тази година тиражите са били намалени с още 15%.

За сравнение в Русия на човек се падат 5 книги годишно, в Беларус – 4,5, а в Европейското икономическо пространство – 7. По този показател по-малко от 2,5 книги на човек се смятат за долна граница, под която пада интелектуалното ниво на населението.

Украинските издатели потвърждават цитираните данни – в последните 2-3 години драстично са намалели тиражите не само на книгите на украински, а и въобще написаните произведения на местните писатели. Основната причина според тях е липсата на държавна програма за подкрепа на книгоиздаването и нефинансирането на библиотеките. Такива програми отдавна съществуват в Полша и Русия, например.

В същото време в Украйна се увеличава броят на книгите, отпечатани на руски език – с цели 75,8%. От общия брой издания тази година 61% са на украински, а 28% – на руски. Останалите са на чужд език.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

paul-mccartney-lyrics

Пол Маккартни събра живота си в 1000 страници

The Lyrics: 1956 to the Present излиза през ноември Новината ентусиазира почитателите на музиканта, който …

Един коментар

  1. А при нас колко е този покзател?