Начало / Свят / Юрген Хабермас взе наградата „Хайне”

Юрген Хабермас взе наградата „Хайне”

Наградата „Хайне”, която се дава от общината в Дюселдорф, беше присъдена на философа Юрген Хабермас (83), съобщи „Дер щандарт”.

След тежки дебати журито го избра с аргумента, че е най-значимият мислител на съвременността в световен мащаб. Хабермас ще получи 50 хил. евро за цялостното му творчество, просветителските му идеи и неуморния му принос в обществено-политическите дебати за Европа. Официалната церемония по връчването на наградата ще се състои през декември.

Хабермас е свързан с Франкфурт, където работи дълги години, но е роден като Хайнрих Хайне (1797-1856) в Дюселдорф. Философът е последовател на „Франкфуртската школа” на Макс Хоркхаймер и Теодор Адорно. Смятан е за ментор на германската политическа партия Левите, но е критичен спрямо студентските движения през 60-те. Основният му труд е „Теория на комуникативното действие”, публикуван през 1981 г., в който развива понятието „независим дискурс”.

Хабермас е взимал участие в почти всички големи обществено-политически дебати от 60-те години досега. Последното му произведение е есето „За конституцията на Европа”, в което пледира за продължаване на обединителния процес.

Наградата „Хайне” е една от най-значимите, които се дават за германска литература. Тя се връчва през две години. През 2010 г. беше присъдена на Симон Вейл – френски политик и публицист, преживяла на младини ужаса в нацистките концлагери Аушвиц и Берген-Белзен. През годините са били награждавани Макс Фриш, Рихард фон Вайцзекер, Амос Оз.

Решенията на журито неведнъж са взимани много трудно. Например през 2006 г. това стана след скандал заради австрийския писател Петер Хандке, който зае просръбска позиция по отношение на войната в Югославия. В крайна сметка той се отказа от наградата.

Книгите на Хабермас тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227593_b

Демоничните разкази на окултистите

Антология, от която всеки фен на мистиката и мистерията има нужда “Страшни разкази на прочути …