Начало / България / Франческа Ланчини: Почти съм завършила втория ми роман

Франческа Ланчини: Почти съм завършила втория ми роман

В „Хеликон-България” в София беше представена книгата на Франческа Ланчини „Без токчета”. Авторката дойде в София за 3 дни, за да представи дебютния си роман. Освен в Италия, творбата е публикувана само в България до момента.

Христина Василева и Емилия Миразчийска от издателство „Скалино” представиха книгата като произведение за света на модата, но главно за съзряването и себеосъзнаването. Действието се развива в Милано, Маями и Барселона. Именно в американския курорт идеята връхлетяла Ланчини. Премиерата започна с литературно четене, в което дамите от издателството прочетоха няколко кратки глави от романа.

Присъстващите забелязаха съвпадението на името на главната героиня с това на българската столица. „Зарадвах се, когато разбрах, че София означава мъдрост. Мечтаех си да посетя града, докато пишех. Радостна съм, че книгата е преведена на български”, сподели авторката.

Ланчини разказа и кратка история на своето произведение. То е започнато като разказ, но впоследствие прераства в роман. „Бях на интервю във вестник „Corriere della Sera”. Те са част от голяма издателска компания. Оставих ръкописа си там и след няколко дни, литературният агент, който работи там, ми се обади и ми каза, че много му харесва историята и ще помогне тя да бъде публикувана”.

Ланчини сподели още, че и преди е имала интерес, свързан с писането. Тя е писала стихотворения и разкази, които обаче определя като наивни и детински. Бившият модел допълни, че много е чела за творческото писане.Тя обясни, че в „Без токчета” има биографични елементи, но нещата, които се случват на главната героиня, не са се случвали на нея. Светът на модата обаче е точно такъв, подчерта тя. Ланчини допълни, че се е опитала да създаде ефекта на „Спасителят в ръжта” и младия Холдън. Идеята за себеосъзнаването е идентична.

Запитана дали в света на модата са й сърдити, защото е публикувала подобна творба, писателката отговори: „О, те не четат книги. Най-много да разгърнат списание „Вог”. Но не е ли свързано със сватби, дрехи или мебели, няма начин”.

Ланчини коментира, че в Италия също е трудно човек да се издържа само от писане. „За Умберто Еко може би е възможен този вариант. Но е много трудно. Почти всички писатели са журналисти или преподаватели”. Тя заяви, че се определя като „човек, който пише” и избягва термина „писател”. За любими свои автори посочи Дон Делило, Филип Рот, Франсис Скот Фицджералд, Труман Капоти и Пол Остър. От италианските писатели, тя препоръча Алберто Абразино, Клаудио Магрис и Гуидо Джеронети. Любимата й детска книга е „Алиса в страната на чудесата”.

За бъдещите си планове, свързани с писането, Франческа Ланчини каза следното: „Почти съм завършила втория си роман. Той се разказва за семейство от жени, които произвеждат и продават оръжие в цял свят. Те са от Бреша, моя роден град. Жанрът е трагикомедия. Книгата ще излезе в Италия догодина. Бих се радвала да бъде публикувана и в България”.

Ланчини отправи и призив към читателите: „Освен в екстремни случаи, щастието е избор. Трябва да разберем какво ни кара да се чувстваме добре и да сме спокойни”.

Фото: Божидар Петков

Свързани заглавия
Франческа Ланчини: Семейството е моят литературен ключ, за да разказвам истории
“Без токчета” от Франческа Ланчини (ревю)

„Без токчета“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

icons8-team-sBbm92cRIQo-unsplash

Как работи Биткойн?

Разглеждайки какво представлява криптовалута с нейния блокчейн, ще се потопим в сравнения на биткойн с …