Начало / България / Румен Леонидов взе наградата „Кристалът на Виленица“

Румен Леонидов взе наградата „Кристалът на Виленица“

Писателят Давид Албахари – от Сърбия, живеещ в Канада, получи наградата „Виленица”, която традиционно се връчва на едноименния литературен фестивал в Словения, съобщи sloveniatimes.com

Румен Леонидов пък получи „Кристалът на Виленица“ – каменна пластика, дело на скулптура акад. Петар Абрам, както и покана за участие в поетичния фестивал Cuirt, който се провежда в Ирландия през април. Той беше отличен за стихосбирката си „Сляпа неделя”, преведена на английски от Иван Ланджев.

„Кристалът на Виленица” се дава на автор от Централна Европа, който е представен в алманаха на Виленица и който е един от гостите на литературните четения по време на фестивала. Победителят се избира от международно жури.

На фестивала в Словения си дават среща автори, преводачи, литературни агенти, издатели и читатели от цял свят. Тазгодишната тема беше “Литературните кръстопътища на Европа”. На церемонията по награждаването пристигна лично президентът  Данило Тюрк, който заяви, че събитието е фокусна точка за писателите от Централна Европа и изрази вярата си, че то ражда нови идеи, базирани на паметта за трагедията на региона.

Книги от Румен Леонидов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

two cats lying on sofa with book at home

Котки в служба на книгата

Звучи като в хубава книга – да влезеш в някоя книжарница или библиотека, а там …

Един коментар

  1. читател

    Честито!!!
    НА НАЙ- НЕОБИЧАЙНИЯТ, НЕОЧАКВАН И НЕОБИКНОВЕН БЪЛГАРСКИ ПОЕТ!