Начало / България / Румен Леонидов взе наградата „Кристалът на Виленица“

Румен Леонидов взе наградата „Кристалът на Виленица“

Писателят Давид Албахари – от Сърбия, живеещ в Канада, получи наградата „Виленица”, която традиционно се връчва на едноименния литературен фестивал в Словения, съобщи sloveniatimes.com

Румен Леонидов пък получи „Кристалът на Виленица“ – каменна пластика, дело на скулптура акад. Петар Абрам, както и покана за участие в поетичния фестивал Cuirt, който се провежда в Ирландия през април. Той беше отличен за стихосбирката си „Сляпа неделя”, преведена на английски от Иван Ланджев.

„Кристалът на Виленица” се дава на автор от Централна Европа, който е представен в алманаха на Виленица и който е един от гостите на литературните четения по време на фестивала. Победителят се избира от международно жури.

На фестивала в Словения си дават среща автори, преводачи, литературни агенти, издатели и читатели от цял свят. Тазгодишната тема беше “Литературните кръстопътища на Европа”. На церемонията по награждаването пристигна лично президентът  Данило Тюрк, който заяви, че събитието е фокусна точка за писателите от Централна Европа и изрази вярата си, че то ражда нови идеи, базирани на паметта за трагедията на региона.

Книги от Румен Леонидов тук

Прочетете още

220108_b

Как да станете гений!

Излезе една много полезна и забавна книга – „Енциклопедия за гении“ (изд. „Книгомания“). Придобийте ПЕРФЕКТНА …

Един коментар

  1. читател

    Честито!!!
    НА НАЙ- НЕОБИЧАЙНИЯТ, НЕОЧАКВАН И НЕОБИКНОВЕН БЪЛГАРСКИ ПОЕТ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.