Начало / Свят / Пол Остър описа душата си в мемоари

Пол Остър описа душата си в мемоари

Пол Остър (65) издаде мемоарите си, съобщи salon.com. Книгата  “Winter Journal” вече се продава в „Амазон”.

Идеята да разкаже живота си му идва през лятото на 2002 г. – няколко седмици след смъртта на майка му и няколко месеца след атаката на „Ал Кайда” в Ню Йорк . По това време той страда от паник атаки и претърпява катастрофа.

В интервю за онлайн медията Остър обяснява, че родителите му играят важна роля в автобиографичното му произведение. То обаче е фокусирано не толкова върху семейството, колкото върху психическите му изживявания и навлизането му в „зимата на живота”.

През 70-те Остър все още пише само поезия, докато не настъпва преломен момент – блокира напълно в писането на поетически текстове. По това време умира баща му и тогава писателят създава първата си проза.

Авторът описва амбициите си в бейзбола на младини, когато е смятал да се посвети на този спорт като професионален състезател. Разкрива фрустрацията си като тийнейджър, написването на първото си ужасно стихотворение на 9 години, запленяването си от творчеството на Едгар Алън По, а по-късно и от „Престъпление и наказание” на Достоевски.

„Винаги съм смятал, че хората на изкуството са увредени по един или друг начин и те имат нужда да правят това, което правят, за да се крепят. Останалите хора не мислят така – те се чувстват перфектно в живота. Само че артистите – независимо дали са писатели, художници или се занимават с кино – чувстват света по друг начин и имат необходимост да изследват болката си. Големият руски режисьор Анрдей Тарковски казва, че човешките същества правят изкуство, защото животът не е перфектен. Ако беше, нямаше да имаме нужда от изкуство”, казва Остър.

Писателят препоръчва „Животът: Начин на употреба” на Жорж Перек като една от най-гениалните творби, които е чел.

Свързани заглавия
Пол Остър: Политиката ме отвращава
Турският премиер критикува Пол Остър
През 2012 г. ще излезе втора автобиографична книга на Пол Остър
Сири Хуствет: Животът в Ню Йорк е най-добрият мемориал на загиналите

Книги от Пол Остър тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …