Начало / Свят / Пол Остър описа душата си в мемоари

Пол Остър описа душата си в мемоари

Пол Остър (65) издаде мемоарите си, съобщи salon.com. Книгата  “Winter Journal” вече се продава в „Амазон”.

Идеята да разкаже живота си му идва през лятото на 2002 г. – няколко седмици след смъртта на майка му и няколко месеца след атаката на „Ал Кайда” в Ню Йорк . По това време той страда от паник атаки и претърпява катастрофа.

В интервю за онлайн медията Остър обяснява, че родителите му играят важна роля в автобиографичното му произведение. То обаче е фокусирано не толкова върху семейството, колкото върху психическите му изживявания и навлизането му в „зимата на живота”.

През 70-те Остър все още пише само поезия, докато не настъпва преломен момент – блокира напълно в писането на поетически текстове. По това време умира баща му и тогава писателят създава първата си проза.

Авторът описва амбициите си в бейзбола на младини, когато е смятал да се посвети на този спорт като професионален състезател. Разкрива фрустрацията си като тийнейджър, написването на първото си ужасно стихотворение на 9 години, запленяването си от творчеството на Едгар Алън По, а по-късно и от „Престъпление и наказание” на Достоевски.

„Винаги съм смятал, че хората на изкуството са увредени по един или друг начин и те имат нужда да правят това, което правят, за да се крепят. Останалите хора не мислят така – те се чувстват перфектно в живота. Само че артистите – независимо дали са писатели, художници или се занимават с кино – чувстват света по друг начин и имат необходимост да изследват болката си. Големият руски режисьор Анрдей Тарковски казва, че човешките същества правят изкуство, защото животът не е перфектен. Ако беше, нямаше да имаме нужда от изкуство”, казва Остър.

Писателят препоръчва „Животът: Начин на употреба” на Жорж Перек като една от най-гениалните творби, които е чел.

Свързани заглавия
Пол Остър: Политиката ме отвращава
Турският премиер критикува Пол Остър
През 2012 г. ще излезе втора автобиографична книга на Пол Остър
Сири Хуствет: Животът в Ню Йорк е най-добрият мемориал на загиналите

Книги от Пол Остър тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

picture4

Светлана Дичева: Ако бях политик, щях да слушам внимателно интервютата с творци

Радиожурналистът предлага сега сборник с разкази Познавате кадифения тембър на Светлана Дичева от програма „Хоризонт“ …