Начало / Автори / Позабравеният Емилио Салгари – дядото на Spaghetti Western

Позабравеният Емилио Салгари – дядото на Spaghetti Western

Емилио Салгари е италиански журналист, писател – автор на над 200 приключенски романи, много от тях за пирати. Повече от столетие неговите романи са били основно четиво на поколения млади читатели, жадни за приключения в екзотични страни. В родината му книгите му са били по-четени от Данте и дори днес той остава сред 40-те най-превеждани италиански автори.

Много от най-известните му романи са адаптирани като комикси, анимационни сериали и игрални филми. Той е признат за баща на приключенската литература в Италия и дядо на италианските каубойски романи  (Spaghetti Western).

В България популярността му също е голяма, но творчеството на Салгари е било под зоркия контрол на Главлит – държавен орган в Народна република България, който осъществява след деветосептемврийския преврат цензурата в страната в областта на литературата и издателската дейност. Причината за цензурирането на Салгари била, че през 1908 г. бил направен филмов сценарий на романа му „Картаген в пламъци“ от Габриеле д’Анунцио – бъдещ симпатизант на Мусолини.

Салгари  е роден на 21 август 1862 г. във Верона, Италия. След като се проваля в опита си да стане морски офицер, насочва таланта си към приключения и открития в литературата. Той написва повече от 200 приключенски истории и романи, чието действие се развива в далечни и екзотични страни, а героите са от най-различни народности и култури. Писателят черпи вдъхновение от чуждестранната литература и вестници,списания за пътешествия и различни енциклопедии, които му помагат да вдъхне живот на свята галерия от образи. Салгари е автор на четири основни поредици – „Малайски пирати“, „Антилски пирати“, „Бермудски пирати“ и колекция от приключения из Дивия Запад. Неговите герои са основно пирати, разбойници и диваци, борещи се с алчността, злоупотребата с власт и корупцията.

За разлика от повечето си съвременници Салгари не спори относно колонизацията и съдбата на колониите. Неговият легендарен герой Сандокан, Тигърът на Малайзия, Принцът на Борнео, се превръща в пират, борещ се с датския и британския военноморски флот. Черният корсар и капитан Морган се борят срещу несправедливостта в Карибите, докато пиратите на Салгари в Бермуда се сражават за американската независимост.

Въпреки рицарското звание, дадено му от кралицата на Италия и широката му популярност, Емилио Салгари е живял ден за ден през по-голямата част от своя живот, докато накрая стига до самоубийство (1911).

Неговите истории са били толкова популярни, че скоро други писатели са наети да пишат под неговото име, добавяйки още 50 романа към списъка от негови произведения. Стилът му е бил копиран от много автори, но нито един друг италиански писател на приключенски романи не е успял да повтори неговия успех.

Източник: prize.bg

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

icons8-team-sBbm92cRIQo-unsplash

Как работи Биткойн?

Разглеждайки какво представлява криптовалута с нейния блокчейн, ще се потопим в сравнения на биткойн с …