Начало / Любопитно / 10 литературни шедьовъра, писани в затвора

10 литературни шедьовъра, писани в затвора

Когато се замислим за местата, на които авторите пишат своите произведения, затворът не ни идва на ум. Порталът flavorwire.com обаче представя 10 литературни шедьовъра, сътворени именно зад решетките. Произведенията не са класирани под определен ред.

1. „Дон Кихот” от Мигел де Сервантес. Това е може би първият модерен европейски роман. Кой би си помислил, че моделът за кавалер ще бъде сътворен в затвора? Сервантес е написал книгата, докато е излежавал присъда за неплатени дългове в Испания през ХVІІ век.

2. „Пътешествията на Марко Полоот Рустичело да Пиза. След като пропътувал над 15 000 мили Марко Поло се завърнал в Италия и я намерил във война между Венеция и Генуа. Когато Генуа превзела Венеция, Поло бил задържан и затворен. Той прекарал много часове, разказвайки пътешествията си на своя съкилийник Рустичело да Пиза.

3. „Гражданско неподчинение” от Хенри Дейвид Торо. Торо прекарва една нощ в затвора, защото отказва да плати такса за гласуване. Тя го вдъхновява да напише известната си творба. Да, малко лъжем, защото не я е писал в затвора, но все пак.

4. „Писмо от затвора в Бирмингам” от Мартин Лутър Кинг. Кинг пише в затвора, където е заключен заради мирен протест срещу расовата сегрегация в САЩ през 60-те години на миналия век. От него е крилатата фраза: „Несправедливостта, където и да е тя, е заплаха за справедливостта навсякъде”.

5. „Разкази” от О. Хенри. Уилям Сидни Портър започнал литературния си път именно зад решетките. Там бил заради злоупотреба, като до ден днешен не се знае дали е бил виновен или не. Писал е с много псевдоними, най-често използвания е О. Хенри.

6. „De Profundis: Глас от бездната” от Оскар Уайлд. Творчеството на Уайлд в затвора е насочено основно към неговите чувства, емоции и размишления. Това произведение той пише, докато лежи в затвора за хомосексуализъм.

7. „Разговори със себе си” от Нелсън Мандела. Това е кратка хроника на живота на Мандела. Написал я, когато е излежавал 27-годишната си присъда.

8. „Our Lady of the Flowers” от Жан Жене. Книгата е писана през 40-те години на ХХ век. Това е първият роман на Жене, който е в голяма степен автобиографичен. Проследява историята на жена и нейните пътешествия из нелегалния хомосексуален живот в Париж. Пише я по време на престой в затвора.

9. „The Enormous Room” („Огромната стая”) от е. е. къмингс (писателят настоявал имената му да се изписват с малки букви). Къмингс работил като санитар по време на Първата световна война. Той бил арестуван от френските войски. Прекарал в затвора 4 месеца, през които написал това произведение.

10. „In the Belly of the Beast” („В корема на звяра”) от Джак Абът. Книгата описва 25-те години, прекарани от Абът зад решетките и несправедливостта (според него) на системата там. Творбата излиза през 1981 г. Съдържа кореспонденция между автора и Норман Мейлър. Мейлър помага на Абът да получи помилване.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …

Един коментар

  1. „Писмо от затвора в Бирмингам” е едно невероятно произведение… много ми е любимо… бях го позабравила, но сега след като ме подсетихте мисля да го препрочета :)