Начало / Свят / Излезе книга по случай 100-годишнината от рождението на Джулия Чайлд

Излезе книга по случай 100-годишнината от рождението на Джулия Чайлд

Днес се навършват 100 години от рождението на най-значимата готвачка в историята – Джулия Чайлд. По този повод на англоезичния книжен пазар излезе книгата „The Remarkable Life of Julia Child” („Забележителният живот на Джулия Чайлд”) от Боб Спиц, журналист и писател. Творбата от над 500 страници и ни отвежда към всички етапи от нейния живот.

Джулия Чайлд е родена през 1912 г. Прекарва детството си в родното си място – Пасадена, Калифорния. Преди да тръгне на уроци по готвене във Франция, работи в първата разузнавателна агенция на САЩ, създадена по време на Втората световна война. Първата й поява по телевизията като готвачка е през 1962 г. Тя е жената, която отвори очите на американците за френската кухня.Крилатата й фраза е, че маслото никога не може да бъде в повече.

Нейният подход, рецепти, маниери и въображение в кухнята променят готвенето завинаги. Спиц разказва как се е грижила за физическата си форма, за да не се задъхва никога да пред екрана. Разказва и как по време на Деня на благодарността стотици непознати хора й се обаждат, за да питат за рецепти за пуйка. Телефонът на Чайлд е бил абсолютно достъпен в телефонния указател.

За да подготви своята творба, Спиц прекарва 4 години в проучвания, четене на архиви и разпитване на приятели и роднини на Джулия Чайлд.

Чайлд е авторка и на много кулинарни книги, които често са се превръщали в бестселъри. На български е преведена „Кулинарната мъдрост на Джулия. Основни техники и рецепти от един живот, преминал в готвене”. Тя представлява пътеводител към френската кухня. Чайлд споделя опита си като майстор готвач, придобит в течение на десетилетия. На български е преведен и романът „Джули & Джулия“, който е вдъхновен от Чайлд.

Джулия Чайлд умира на 13 август 2004 г. на 91-годишна възраст, само 2 дни преди да навърши 92.
Интернет търсачката „Гугъл” също отбелязва 100-годишнината от рождението на Чайлд като постави нейно изображение на индекс страницата си.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …