Начало / България / Сергей Игнатов: Ботев остава в учебниците

Сергей Игнатов: Ботев остава в учебниците

„Ботев остава в учебниците и творчеството му няма да бъде променяно”, заяви просветният министър Сергей Игнатов, бесен от истерията, която се разрази в интернет по адрес на големия поет, отбелязва bnews.bg. Той дори е прекъснал отпуската си, за да се намеси в спора „за“ и „против“ дискриминацията в творчеството на Ботев и за да сложи точка на дискусиите.

Напрежението се появи след проект за съдържанието на учебниците, публикуван от Комисията за защита от дискриминация.

В доклад на Комисията се акцентира на цитати, които могат да се приемат като дискриминационни. Сред тях са Ботевият „да гледа турчин, че бесней“ и народната песен, в която се пее за „мома за женене“. Освен това в анализа са попаднали и други неприемливи цитати като: „Когато направих позата на кучето, мислех, че никога няма да мога да се вдигна“ и  „Ще си карам по сутиен, ако ще да ми се качи до ушите“ и приказката „Манго и рибарят“

Първи на доклада на Комисията за защита от дискриминацията реагираха от издателство „Просвета“, след тях настръхна социалната мрежа, последва и гневна позиция на ВМРО, които даже поискаха разпускането на КЗД.

Министърът на образованието беше категоричен, че Комисията не е определяла цитатите като дискриминация и че в изводите си заключава, че не може да се говори за пряка дискриминация. За скандала Игнатов обвини в некоректност форумите и медиите.

„Българската култура е по-стара от българската държава и никой няма право да я променя“, категоричен е министърът.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …

Един коментар

  1. иван хаджиев

    Ах, този жалък Сергей Игнатов сега се гордее, че бил запазил Ботев за България! Трябва да му благодарим! Какъв подвиг, този път не послуша Доган, ДПС, Анкара и враговете на България, колко смело, благородно и трогателно! Той, комунистическото нищожество от ГЕРБ Сергейчо Игнатов ни запазил Ботев в учебниците!